17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSocialEducațieRectorii cu mandate pe viață

Rectorii cu mandate pe viață

Implementarea Legii învățământului superior le-a conferit dreptul unor rectori, cu state vechi în partidele aflate la putere, și al patrulea mandat în fruntea unor mari universități de stat.

În această perioadă sunt în desfășurare sau chiar s-au încheiat alegeri pentru conduceri în universități.

Promulgarea în timp util de către președintele Klaus Iohannis a Legii învățământului superior le-a permis rectorilor aflați deja la cel de-al doilea mandat să candideze din nou.

Vechea Lege a Educației Naționale 1/2011 limita numărul mandatelor de rector la două.

Chiar și pe vechea lege au existat rectori care au identificat o portiță și au obținut deja trei mandate, invocând întreruperea unuia dintre primele două.

Astfel, cu noua legislație în vigoare avem rectori la cel de-al patrulea mandat și care au dreptul de a candida la încă unul, ceea ce ar însemna 25 de ani la conducerea unei universități.

Ordinele de ministru sunt calde

Deja multe dosare ale rectorilor aleși în fruntea universităților de stat au ajuns la Ministerul Educației (ME).

Din informațiile obținute de cotidianul național “România liberă”, au fost confirmați deja rectorii Universității de Artă Teatrală și Cinematografie (UNATC) “I.L. Caragiale” din București, Universității de Medicină și Farmacie (UMF) “Carol Davila” din București, Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București, Universității Politehnica din București (UPB) și Universității din București (UB) au fost deja confirmați, ordinele de ministru aflându-se pe masa ministrului Educației, Ligia Deca.

Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației la momentul conceperii Legii învățământului superior, a obținut cel de-al patrulea mandat de rector al USAMV.

Marilen Pirtea, deputat din partea PNL, membru în Comisia de învățământ din Camera Deputaților, a fost ales pentru a patra oară rector al Universității de Vest (UVT) din Timișoara.

Tot la cel de-al patrulea mandat se va afla și fostul secretar de stat și ministru al PSD Mihnea Costoiu, la UPB.

Deși public a criticat politicile ultimelor guvernări și pe ministrul Sorin Cîmpeanu, Remus Pricopie a profitat de noua lege, fiind ales pentru a patra oară rector al Școlii Naționale de Studii politice și Administrative (SNSPA).

Cezar Ionuţ Spînu a câştigat cel de-al treilea mandat consecutiv de rector al Universităţii din Craiova, în urma alegerilor la care a obţinut 68,8% din voturi.

Rectorul în exerciţiu al Universităţii de Ştiinţele Vieţii (UŞV) ”Regele Mihai I” din Timişoara, Cosmin Alin Popescu, a fost reales în funcţie pentru un nou mandat de cinci ani.

Cosmin Alin Popescu îşi menţine funcţia în urma opţiunii celor 296 de electori – cadre didactice, cercetători şi studenţi ai UŞV Timişoara, arată un comunicat de presă al Universităţii “Regele Mihai I” Timişoara, remis, AGERPRES.

Rectorul Cosmin Alin Popescu a fost candidat unic şi a obţinut 97,3% din numărul total de voturi exprimate (288 din 296).

În vârstă de 49 de ani, profesorul universitar Cosmin Alin Popescu, inginer de mediu, a mai avut două mandate de rector al universităţii timişorene, mai fiind ales în 2016 şi 2020. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)

Fostul ministru PSD al Justiției Tudorel Toader candidează pentru al treilea mandat de rector al Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Marian Preda a câștigat cel de-al doilea mandat de rector al UB, dar a reprezentat universitățile de stat la negocierile privind noua lege, iar în cinci ani va avea dreptul de a mai candida încă o data.

Toate acestea, în condițiile în care ministrul Educaţiei, Ligia Deca, preciza, acum nouă luni, că rectorii vor putea rămâne în funcţie cel mult două mandate, iar printre acestea se va număra şi mandatul în curs la intrarea în vigoare a noilor legi.

“Atunci când vorbim despre mandatele rectorilor, ştiam deja că este posibil să existe doar două mandate de 5 ani, fiecare dintre ele, fără a mai lua în considerare întreruperile posibile, că este vorba de suspendări, că este vorba de întreruperi din alte motive. Ceea ce am făcut în procesul de avizare interministerială este să clarificăm ce se întâmplă cu mandatul aflat în curs. Adică atunci când intră legea în vigoare, unii rectori vor avea un mandat în curs, acela se numără la maximul de două pe care legea îl prevede”, afirma Deca, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, după finalul unei şedinţei de Guvern.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă