4.5 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSocialReconversia profesională, noua tendință printre români

Reconversia profesională, noua tendință printre români

De ce 60% dintre angajați doresc o schimbare majoră a carierei profesionale în viitor

Un studiu recent, realizat de eJobs și Skillab arată că 6 din 10 angajați români intenționează să schimbe domeniul de activitate în următorul an, în încercarea de a se adapta unui peisaj profesional în continuă schimbare. Salariul mai mare rămâne principalul factor de motivație menționat, de 77,4% dintre respondenți, urmat de perspectiva de dezvoltare profesională și de opțiunile de lucru flexibil, incluzând regimurile de lucru la distanță și hibrid.

Potrivit studiului, 23% dintre angajați au un plan bine stabilit pentru dezvoltarea personală, în timp ce 33% au schițat un plan, dar nu îl implementează. Printre cei care nu au deloc un plan de dezvoltare, o parte spune că este responsabilitatea angajatorului sau că este dificil de urmat, iar 5% nu sunt interesați de un plan în acest sens.

„Mulți angajați sunt pregătiți să exploreze reconversia profesională, dezvoltă noi competențe și se adaptează la cerințele actuale ale pieței muncii. Astfel, candidații sunt mai conectați la cerințele industriilor în care vor să lucreze,” explică Raluca Dumitra, Head of Marketing eJobs.

Studiul indică și că abilități de management, comunicare și lucrul în echipă sunt esențiale pentru 58% respondenți. Totuși, doar 30% dintre respondenți au urmat cursuri de dezvoltare în ultimul an, cu toate că 65% știu că este necesar să dobândească noi abilități, pentru a rămâne relevanți.

Programele de dezvoltare profesională rămân limitate în cadrul companiilor, doar 11% dintre angajați beneficiind de cursuri de formare, în timp ce 70% nu au acest beneficiu în pachetul extrasalarial.

Raluca Neagu, CEO Skillab România, subliniază că învățarea continuă aduce rezultate vizibile: „Dintre cei care care au urmat cursuri, 23,5% au fost implicați în noi proiecte, iar alții au primit o mărire de salariu sau au obținut joburi mai bune în alte proiecte.”

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Republica Moldova: Guvernul Recean rămâne în funcție, după ce moțiunea de cenzură a eșuat

Moțiunea de cenzură înaintată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor împotriva Guvernului condus de premierul Dorin Recean a fost respinsă în Parlamentul Republicii Moldova. Doar 18...

Record pe piața românească de artă: „Țărăncuță odihnindu-se” de Nicolae Grigorescu, adjudecată pentru 365.000 de euro

Casa de Licitații Artmark a înregistrat un nou record pe piața românească de artă în cadrul celei mai recente licitații de iarnă. Opera „Țărăncuță...

ANM anunță prognoza meteo pentru sărbători și începutul anului 2025

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat cum va evolua vremea în perioada sărbătorilor de iarnă și în primele săptămâni din 2025. Conform estimărilor realizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă