7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaReconstrucția și redresarea Ucrainei vor necesita 411 miliarde de dolari

Reconstrucția și redresarea Ucrainei vor necesita 411 miliarde de dolari

Reconstrucția și redresarea Ucrainei se ridică la 411 miliarde de dolari (383 de miliarde de euro), relevă o evaluare comună a Guvernului de la Kiev, Grupului Băncii Mondiale, Comisiei Europene și Națiunilor Unite.

Conform unui comunicat al executivului european, estimarea acoperă perioada cuprinsă între 24 februarie 2022-24 februarie 2023, adică un an de când Rusia și-a invadat vecinul.

Costul reconstrucției și al redresării se va întinde pe o perioadă de 10 ani și combină fondurile publice și private.

Această a doua evaluare rapidă a pagubelor și nevoilor (RDNA2) oferă o analiză cuprinzătoare a impactului războiului în 20 de sectoare diferite.

”Efectuarea celei de-a doua evaluări rapide a pagubelor și a necesităților este un element important în strategia de reconstrucție a Ucrainei. Suntem recunoscători Băncii Mondiale pentru o analiză actualizată și amănunțită, care va deveni un instrument important pentru noi și pentru partenerii noștri în implementarea proiectelor de redresare – redresare care a început deja. Infrastructura energetică, locuințele, infrastructura critică, economia și deminarea umanitară sunt cele cinci priorități ale noastre pentru acest an. O parte din lucrările de reconstrucție au fost deja efectuate și le sunt recunoscător partenerilor noștri din UE, SUA și Banca Mondială. Valoarea pagubelor și a nevoilor de recuperare nu include în prezent date privind pierderile de infrastructură, locuințe și întreprinderi din teritoriile ocupate. Când forțele de apărare le vor elibera, ne așteptăm ca datele să fie completate, iar guvernul va începe imediat lucrările de restaurare în aceste teritorii”, a subliniat premierul Ucrainei, Denys Shmyhal.

Aceasta cuantifică daunele fizice directe aduse infrastructurii și clădirilor și descrie impactul asupra vieții și mijloacelor de trai ale oamenilor. RDNA2 include, de asemenea, sumele necesare pentru redresare și reconstrucție. RDNA2 estimează că Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru investiții critice și prioritare în reconstrucție și redresare în 2023.

Satisfacerea acestor nevoi va necesita o finanțare de 11 miliarde de dolari în plus față de ceea ce guvernul a abordat deja în bugetul său pentru 2023, inclusiv 6 miliarde de dolari în cadrul nevoilor bugetare nefinanțate și alte 5 miliarde de dolari în cadrul finanțării pentru a sprijini întreprinderile de stat (întreprinderi de stat) și pentru a cataliza sectorul privat.

Evaluarea RDNA2 estimează că nevoile totale de reconstrucție și redresare se ridică la 411 miliarde de dolari, adică de 2,6 ori PIB-ul estimat al țării pentru 2022. Nevoile – estimate pentru următorul deceniu – iau în considerare inflația, condițiile de piață, creșterea bruscă a prețurilor în zonele de construcții de masă, primele de asigurare mai mari și o schimbare în viitor către o intensitate energetică mai mică și o structură mai rezilientă, incluzivă și modernă.

Cele mai mari nevoi estimate sunt în domeniul transporturilor (22 %), al locuințelor (17 %), al energiei (11 %), al protecției sociale și al mijloacelor de subzistență (10 %), al gestionării riscurilor de explozie (9 %) și al agriculturii (7 %).

Cea mai mare creștere proporțională a pagubelor a fost înregistrată în domeniul energiei, unde pagubele au fost de peste cinci ori mai mari decât în iunie 2022. Zonele geografice cu cea mai mare creștere a nevoilor sunt regiunile din prima linie a războiului: Donețk, Harkov, Lugansk și Herson, potrivit caleaeuropeana.ro.

Reconstrucția și redresarea Ucrainei se vor ridica la aproximativ 411 miliarde dolari, beneficiat de sprijinul financiar generos al GFDRR

Estimările din evaluările rapide ale pagubelor și din evaluările nevoilor realizate până în prezent ar trebui considerate ca fiind minime, deoarece nevoile vor continua să crească atât timp cât războiul va continua. Însă pagubele de la publicarea RDNA1 nu au escaladat atât de mult pe cât s-ar fi putut aștepta din cauza mai multor factori.

În primul rând, cel mai intens conflict a rămas limitat la zonele care se confruntau deja cu pagube semnificative. De asemenea, unele dintre nevoile țării au fost satisfăcute de guvernul Ucrainei cu sprijinul partenerilor săi.

De exemplu, în sectorul sănătății, peste 500 de unități sanitare afectate au fost reparate parțial sau integral; sectoarele energiei și transporturilor au beneficiat de furnizarea de echipamente, materiale și finanțare pentru a efectua reparații rapide. În plus, capacitatea de a menține guvernul în funcțiune și de a asigura fluxul serviciilor esențiale, ceea ce a contribuit la limitarea escaladării costurilor de redresare și de reconstrucție.

Raportul constată că pagubele directe aduse clădirilor și infrastructurii se ridică la peste 135 de miliarde de dolari în următoarele domenii cele mai afectate: locuințe (37%), transporturi (26%), energie (8%), comerț și industrie (8%) și agricultură (6%). Sectoarele energiei, locuințelor și transporturilor au înregistrat cea mai mare creștere a pagubelor directe, de la estimările RDNA1. Pagubele din agricultură sunt, de asemenea, semnificativ mai mari, reflectând atât o distrugere mai mare a activelor, cât și date mai precise.

RDNA2 se concentrează, de asemenea, pe impactul uman al războiului și pe modul în care pierderea de vieți, mijloace de subzistență, venituri și bunuri a împins 7,1 milioane de persoane în sărăcie și a inversat 15 ani de progrese în materie de dezvoltare.

Raportul subliniază, de asemenea, faptul că impactul războiului a exacerbat inegalitățile și a afectat în special femeile, copiii și persoanele cu handicap și a dus la regrese dramatice în ceea ce privește Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, în special cele legate de sărăcie, sănătate, educație, creștere economică, energie, pace și justiție.

Acest raport a beneficiat de sprijinul financiar generos al Fondului global pentru reducerea dezastrelor și redresare (GFDRR), al Secretariatului elvețian pentru afaceri economice (SECO) și al Parteneriatului pentru dezvoltare digitală (DDP).

Reconstrucţia Ucrainei va fi cel mai mare proiect economic din Europa, consideră președintele Zelenski. România participă doar la nivel de secretar de stat

Reconstrucţia Ucrainei va fi cel mai mare proiect economic din Europa, a anunțat președintele Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev s-a referit, astfel, la Conferinţa privind Reconstrucţia Ucrainei, care începe luni, 4 iulie 2022. Conferința se va desfășura la Lugano (Elveţia) în perioada 4 – 5 iulie. Discuțiile se vor referi la refacerea Ucrainei „în sensul larg al cuvântului”, a precizat președintele Zelenski. Mai multe țări participă la conferință la nivel de prim-ministru sau de ministru de Externe. România va trimite, se pare, doar un secretar de stat.

„Nu trebuie să realizăm doar reconstrucţia a tot ceea ce au distrus ocupanţii, ci trebuie să creăm o nouă bază pentru viaţa noastră, pentru o Ucraină sigură, modernă, confortabilă şi fără restricţii. Pentru aceasta avem nevoie de investiţii uriaşe: miliarde, noi tehnologii, bune practici, noi instituţii şi, desigur, reforme”, a explicat președintele Zelenski.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă