La alegerile parlamentare din Franța, din primul tur, prezența redusă la vot, a dat câștig de cauză unei alianțe conduse de un comunist notoriu. Rareș Bogdan e optimist.
Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (Nupes) ar avea 26,2%, a lui Melancon ( cunoscut extremist de stânga), urmată de Ensemble (Împreună), confederația politică pro-prezidențială cu 25,8%, apoi Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) cu 19% și Republicanii (LR, centru dreapta) cu 11,1%, potrivit estimării Elabe-SFR-Express.
O altă estimare Ipsos-Sopra Steria dă Ensemble și Nupes la egalitate cu 25,2%, RN cu 18,9% și LR cu 13,7%.
Vechii gaulliști au luat de abia 11 procente. Aceștia ar putea balansa victoria în turul doi al alegerilor parlamentare pentru coaliția “Împreună” a lui Macron.
citește și: Bilderberg deschide ”Arsenalul democrației”
Rareș Bogdan e optimist
“Este dureros pentru una dintre cele mai vechi democrații funcționale din Europa ca electoratul să opteze pentru partide extremiste. Asta arată criza fără precedent a sistemului politic francez. Le Pen joacă singură, iar reglajul poate veni datorită unui sistem politic foarte bine pus la punct, la turul al doilea, pe 19 iunie, când practic este de asteptat ca cele două forțe de extremă dreaptă și stângă să nu reușească să scoată scorurile de azi. De remarcat absenteismul masiv, ceea ce ar trebui să pună serios pe gânduri orice om politic responsabil,” a scris Rareș Bogdan pe pagina sa de facebook.
Sistemul electoral francez e foarte bine pus la punct. Tocmai ca surprizele să nu poată apărea, indiferent de curentul de opinie la un moment dat.
Sistemul electoral francez trimite doi în turul doi, dacă niciun candidat nu au luat 12,5%
Potrivit legii electorale franceze, un candidat trebuie să obțină în primul tur cel cel puțin 25% din voturile alegătorilor înscriși (și nu numai din voturile exprimate). Dacă nu este ales niciun candidat, are loc un al doilea tur și se organizează astfel: candidații care au obținut un număr de voturi egal cu cel puțin 12,5% merg în turul doi; în caz contrar, dacă un singur candidat sau niciun candidat nu îndeplinește această condiție, pot candida cei doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în primul tur.
În al doilea tur, candidatul care obține cele mai multe voturi exprimate este ales, chiar dacă nu este majoritatea absolută. În caz de egalitate, este ales cel mai vechi candidat.