12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalRaport Pentagon: Arsenalul nuclear chinez este gata să se tripleze până în...

Raport Pentagon: Arsenalul nuclear chinez este gata să se tripleze până în 2035

Arsenalul nuclear chinez este pe cale să se tripleze până în 2035, ajungând la 1.500 de focoase nucleare, a indicat Pentagonul într-un raport difuzat marţi care a subliniat, de asemenea, perfecţionarea constantă a forţelor aeriene chineze, transmite AFP.

Washingtonul a identificat Beijingul drept principala sa provocare militară, iar raportul militar asupra armatei chineze subliniază o creştere atât a forţelor nucleare, cât şi a celor convenţionale.

“Departamentul Apărării estimează că stocul (chinez) de focoase nucleare operaţionale a depăşit 400”, se arată în raport. “Dacă China continuă să-şi mărească stocul nuclear în acest ritm, va avea, după toate probabilităţile, un stoc de aproximativ 1.500 de focoase” până în 2035.

Această mărire a arsenalului nuclear chinez ar putea fi o sursă de instabilitate, potrivit generalului Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului.

“Cu cât este mai multă proliferare, cu atât este mai îngrijorătoare, cu atât mai mult destabilizează regiunea”, le-a spus el jurnaliştilor marţi, potrivit agerpres.ro.

Arsenalul nuclear chinez este gata să se tripleze până în 2035, dar nu le va depăși pe cele ale Statelor Unite și ale Rusiei

Acest arsenal este, totuşi, cu mult în urma celui al Statelor Unite şi al Rusiei, care posedă fiecare câteva mii de focoase nucleare.

Beijingul, care lucrează, de asemenea, la modernizarea rachetelor balistice care ar putea transporta aceste focoase nucleare, a testat 135 în 2021, “mai mult decât restul lumii”, dacă nu sunt luate în calcul cele trase în conflicte militare, potrivit raportului.

Şi armata aerului chineză progresează cu paşi mari, “ajungând rapid din urmă forţele aeriene occidentale”.

Un înalt responsabil militar a declarat înainte de publicarea raportului că forţele aeriene chineze încearcă să “progreseze rapid pe toate fronturile”, în special echipamentele, piloţii şi restul personalului.

Raportul mai estimează că China desfăşoară “acţiuni mai coercitive şi mai agresive în regiunea Indo-Pacifică”, un termen folosit de administraţia americană pentru a desemna o realitate în schimbare a alianţelor din Asia-Pacific.

Acesta este mai ales cazul în jurul Taiwanului, o insulă revendicată de Beijing ca parte a teritoriului său.

O vizită pe insulă a preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, în august, a accentuat tensiunile, China efectuând ca răspuns cele mai agresive exerciţii militare în jurul insulei din anii 1990.

Tensiunile s-au diminuat de atunci, dar înaltul responsabil militar a subliniat că activitatea chineză în jurul Taiwanului, deşi a scăzut, a rămas mai ridicată decât înainte şi constituie un motiv de îngrijorare.

SUA transferă bombardiere nucleare în nordul Australiei pentru a transmite un mesaj clar Chinei

Statele Unite(SUA) vor trimite bombardiere nucleare la o bază militară din nordul Australiei, pentru a transmite „un mesaj clar”, a confirmat marţi seară Departamentul Apărării de la Washington, pe fondul tensiunilor cu Administraţia Chinei, care denunţă acţiuni de subminare a stabilităţii regionale.

Anterior, surse citate de postul australian ABC News au afirmat că şase bombardiere nucleare americane de tip B-52 vor fi trimise la Baza aeriană Tindal, situată la aproximativ 300 de kilometri de oraşul australian Darwin.

Întrebat despre aceste informaţii, Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a afirmat marţi seară că Statele Unite au relaţii îndelungate cu Australia, astfel că „nu este neobişnuit să fie trimise avioane pentru a participa la exerciţii comune cu Australia”, conform publicaţiei The Hill, potrivit jurnalul.ro.

SUA vrea ca acele bombardiere nucleare trimise Australiei să fie un mesaj limpede la adresa Chinei legat de securitatea din zonă

„Acţiunea are rolul de a transmite un mesaj clar” că Statele Unite au „capabilităţile de a descuraja şi, în caz de necesitate, de a interveni ca reacţie la o serie de situaţii de urgenţă, în întreaga lume”.

China a avertizat marţi că relaţiile bilaterale dintre Statele Unite şi Australia nu ar trebui să vizeze părţi terţe şi nici să afecteze stabilitatea regională.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă