23.1 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăȘtirile zileiPutin spune că pierderile Ucrainei sunt „tragedia noastră comună”

Putin spune că pierderile Ucrainei sunt „tragedia noastră comună”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri (21 decembrie) că pierderile de pe câmpul de luptă al Ucrainei sunt „tragedia noastră comună” și că a continuat să vadă poporul ucrainean ca pe o „națiune fraternă”, în ciuda a ceea ce el numește o „operațiune militară specială” a Moscovei.

Putin a spus că dușmanii Moscovei vor să vadă Rusia dezintegrându-se și a repetat afirmația că a fost forțată să lanseze acțiuni militare în Ucraina din cauza a ceea ce el a numit „provocări” occidentale, o idee pe care Kievul și Occidentul o resping ca falsă, potrivit Reuters.

Putin spune că pierderile Ucrainei sunt „tragedia noastră comună”, deși Rusia a încercat să construiască relații bune cu Ucraina

Liderul rus a spus că Rusia a căutat de-a lungul deceniilor să construiască relații cu Ucraina în ceea ce el a numit „noua realitate geopolitică”.

Putin a vorbit la o conferință de sfârșit de an celor din vârful armatei ruse.

Putin este slăbit de decizia de a invada Ucraina, dar o schimbare la vârful puterii nu are încă șanse

Președintele Vladimir Putin a fost slăbit de decizia sa de a invada Ucraina, dar o schimbare la vârful puterii în Rusia este puțin probabilă în curând din cauza naturii autocratice a sistemului său politic, a declarat miercuri un oficial occidental, citat de Reuters.

Putin, cel mai longeviv lider suprem de la Kremlin de la Iosif Stalin încoace, a dominat Rusia timp de aproape 23 de ani, de când Boris Elțîn i-a dat servieta nucleară în ultima zi a anului 1999.

După modificările aduse Constituției în 2020, unii observatori ai Rusiei se așteptau ca Putin să conducă până în 2036. Dar invazia din 24 februarie a Ucrainei a schimbat percepțiile.

„El a fost slăbit de această eroare cu adevărat catastrofală”, a declarat oficialul occidental, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a putea vorbi liber. „Vedem cum armata rusă este umilită pe câmpul de luptă de către Ucraina”.

Oficialul a spus că războiul a întărit statalitatea ucraineană și a determinat extinderea în continuare a alianței militare NATO, slăbindu-l astfel pe Putin, care a împlinit 70 de ani pe 7 octombrie, potrivit g4media.ro.

„Oamenii pot vedea că a făcut o mare greșeală”, a spus același oficial. „Ei (rușii) nu au avut un plan B – au crezut că va fi foarte ușor”.

„Asta trebuie să însemne că oamenii vorbesc mai mult despre succesiune, vorbesc mai mult despre ceea ce urmează, își imaginează o viață dincolo. Dar ceea ce nu fac este să sugerez că asta se va întâmpla în curând.”

Putin a fost slăbit de decizia de a invada Ucraina, dar o înlăturare de la putere a liderului de la Kremlin nu are încă șanse

Deși este puțin probabil să aibă loc curând o schimbare a liderului de la Kremlin, oficialul a spus că mijlocul anilor 2020 începe să pară „mai interesant”.

Următoarele alegeri prezidențiale programate în Rusia sunt în 2024. Putin nu a spus încă dacă va candida din nou sau nu.

Kremlinul, care a refuzat să comenteze imediat afirmațiile oficialului occidental, precizează că Putin este de departe cel mai popular politician din Rusia și că a câștigat patru alegeri prezidențiale.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Secretarul general al NATO, “urale” după decizia României în legătură cu Patriot: “Am primit cu satisfacţie decizia”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat în mod oficial decizia României de a dona Ucrainei o baterie de rachete antiaeriene Patriot, considerând...

Pe măsură ce vânzările de arme cresc, compania norvegiană Kongsberg deschide o fabrică de rachete

Producătorul norvegian de echipamente de apărare Kongsberg Gruppen a deschis o nouă fabrică de rachete pentru a satisface cererea crescută de arme din partea...

VIDEO. O fostă profesoară de tehnologie de la liceu și-l amintește pe elevul Marcel Ciolacu: “Marcel nu a fost atât de isteț ca fratele...

Într-un material amplu publicat de Recorder.ro, detalii neștiute din biografia premierului Marcel Ciolacu au ieșit la lumină, dezvăluind o altă perspectivă asupra trecutului său....
Ultima oră
Pe aceeași temă