15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăPSD iese din nou în față. Iluzii cu majorări de pensii înainte...

PSD iese din nou în față. Iluzii cu majorări de pensii înainte de alegeri

Majorarea pensiilor a devenit o prioritate pentru Guvern pentru că vorbim despre 5,1 milioane de persoane, adică aproape jumătate dintre cei cu drept de vot care odată ce vor avea venituri mărite sau promisiuni că vor ajunge la majorări și de la 40% vor vota partidul sau partidele care le-au dat mai mulți bani, cel puțin teoretic. Zilele acestea se duc negocieri grele pentru a scoate bani în plus pentru pensii și salarii, deși USR atrage atenția că este doar un măr otrăvit.

Șeful Guvernului deși a dat asigurări că pensionarii nu au motive să își facă griji pentru pensii, deși în momentul de față, pensionarii noștri primesc printre cele mai mici venituri din spațiul comunitar.

,,Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanțare, au fost clarificate în ședința Coaliției din această după-amiază. Prin urmare, Legea intră în line dreaptă în Parlament, fiind susținută de întreaga Coaliție. Totodată, am decis ca, împreună cu domnul președinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ține de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechitățile eliminate prin recalculare!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a avertizat asupra efectelor negative pe care preconizata creștere a pensiilor le va avea în 2024-2025, asupra țintei de deficit și a bugetului de stat, pentru că, potrivit unor surse liberale, în acest moment se consideră că nu vor exista suficienți bani pentru a acoperi întreaga majorare a acestor pensii, o majorare în două etape.

Senatorul PSD, Daniel Zamfir, i-a insultat pe cei din USR în timpul dezbaterilor de marți din Senat, după ce aceștia au acuzat că nu sunt bani pentru majorările promise și au cerut prezența miniștrilor de la Finanțe și Muncă la dezbateri. „Ați pus din burtă aceste 10 miliarde și repet, ori nu creșteți pensiile, ori amânați momentul în care o veți face, ori mințiți privind impactul bugatar. Ziceți cât costă. Dați din buzunarul dvs?”, a reproșat senatorul USR, Irineu Darău, parlamentarilor Puterii.  În replică, senatorul PSD, Daniel Zamfir, le-a reproșat celor din USR modul în care au făcut Planul Național de Redresare și Reziliență.

Și senatoarea USR, Anca Dragu, a reclamat că nu există o sursă de finanțare reală pentru majorarea pensiilor. „Nu ave sursa de finanțare la această lege. Mi-e teamă că această lege vine la pachet cu creșteri de taxe și impozite usturătoare”, a spus Dragu la dezbaterile din comisie.

Proiectul legii pensiilor ar putea fi adoptat în Camera Deputaților, for decizional, saptămâna viitoare.

Executivul a aprobat, joi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

Potrivit proiectului de act normativ, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 ar urma să crească în urma recalculării după noua formulă.

Conform proiectului, dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate – studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică. Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.

Formula de majorare a pensiilor

Rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior. Procentul de majorare și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și va fi stabilit în funcție de veniturile la BASS și inflația estimată de INS din anul precedent.

Concluzia este că pensiile clar vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024 cu rata inflației, respectiv cu aproximativa 14%, însă este o majorare așa cum se face la fiecare început de an, la fel cum se majorează și salariul minim pe economie. Săptămâna viitoare, deputații vor da votul final în privința majorării pensiilor, însă trebuie să privim totul din prisma unor majorări esențiale și nu ca daruri făcute în an electoral.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....
Ultima oră
Pe aceeași temă