9.9 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăȘtirile zileiProtestele izbucnesc din cauza legii stricte a avortului din Polonia

Protestele izbucnesc din cauza legii stricte a avortului din Polonia

Protestele au izbucnit din nou la Varșovia și în alte orașe poloneze din cauza legii stricte a avortului din Polonia ce ar fi făcut o victimă, conform celor care manifestă împotriva acesteia.

Susținătorii drepturilor la avort au mărșăluit prin Varșovia și mai multe orașe din Polonia miercuri (14 iunie) după moartea unei femei însărcinate a cărei familie crede că ar fi putut supraviețui dacă i s-ar fi oferit o întrerupere de sarcină.

Protestatarii au scandat „nici unul mai mult” în timp ce mărșăluiau spre sediul ministerului sănătății din Varșovia. Unii purtau pancarte pe care scria „nu ne mai ucideți” și „vrem doctori, nu misionari”.

Protestele împotriva legii avortului din Polonia, printre cele mai stricte din Europa, au adus din nou problema în dezbatere

Legile anti-avort din Polonia, printre cele mai stricte din Europa, au provocat proteste în masă în ultimii ani. Moartea lui Dorota, în vârstă de 33 de ani, în mai, a aprins sentimentul antiguvernamental în rândul multor polonezi liberali, înainte de alegerile din octombrie sau noiembrie.

Activiștii pentru drepturile la avort au spus că au existat cel puțin cinci cazuri de femei însărcinate care au murit și ale căror familii au ieșit în presă, dând vina pe restricțiile asupra avortului pentru moartea lor.

Demonstraţie pro-avort la Varşovia

Câteva mii de persoane au manifestat duminică, la Varşovia, în faţa sediului parlamentului polonez, împotriva unei propuneri de lege ce vizează interdicţia totală a avortului, proiect susţinut de Biserica poloneză şi de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Demonstranţii i-au calificat drept ‘talibani’ pe susţinătorii acestui proiect de lege şi au apreciat că Polonia ar putea deveni ”un infern pentru femei”. Alţi participanţi au strigat ”Make love not PiS” (PiS se pronunţă în limba poloneză la fel ca ‘peace’ în engleză, n.r.). ”Chiar şi legile privind avortul din Iran sunt mai liberale decât această propunere, iată de ce trebuie să protestăm”, a spus una dintre participantele la protest, Marta Nowak. Manifestaţii similare erau anunţate şi în alte oraşe poloneze.

Legea privind avortul în Polonia limitează deja întreruperea voluntară a sarcinii şi nu o autorizează decât în trei cazuri: când există risc pentru viaţa şi sănătatea mamei, când examinarea prenatală indică o gravă patologie ireversibilă la embrion sau când sarcina este rezultatul unui viol. Noul text propus de mai multe organizaţii anti-avort autorizează o întrerupere a sarcinii numai dacă această măsură este necesară pentru a proteja viaţa şi sănătatea mamei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Te-ai săturat de var care ține prea puțin? Ia VAR de la Superliga României! DUREAZĂ FOARTE MULT!!!

Ilustrație: Marian Avramescu Te-ai săturat de varul care nu ține suficient, indiferent de meșterii care vin la tine și te întreabă: cine v-a lucrat...

El Comandante Florinel o salvează pe FCSB. Roș-albaștrii s-au impus la Voluntari

FCSB s-a impus cu scorul de 2-1 pe terenul celor de la FC Voluntari, grație „dublei” lui Florinel Coman, și a refăcut diferența de...

Date ANOFM. Care era numărul șomerilor din România la sfârșitul lunii ianuarie

Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost, în ianuarie 2024, de 2,98%, mai mică decât cea din luna ianuarie a anului 2023 cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă