0.2 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSocialProteste ample. Măsurile fiscale au scos oamenii în stradă

Proteste ample. Măsurile fiscale au scos oamenii în stradă

Noile măsuri fiscale care urmează să fie aprobate de Guvern au stârnit nemulțumiri în rândul tuturor categoriilor sociale. Mediul de afaceri și bugetarii cer o strategie clară și luare unor decizii care să nu ducă la concedieri masive, majorări de taxe și impozite și închiderea afacerilor.

Deși au amenințat cu proteste masive încă de luna trecută, angajații mai multe ministere, dar și a altor instituții de stat au ieșit în stradă. Blocul Național Sindical (BNS) la care sunt afiliați majoritatea angajaților anunță că revoltele vor continua, în ciuda anunțului premierului și al ministrului de Finanțe că angajații de rând nu vor fi afectați. Salariaţii sunt nemulţumiţi de măsurile propuse, în special de eliminarea unor sporuri, comasarea instituţiilor, radierea unor posturi şi cer creşteri salariale.

Sindicaliștii au făcut o listă cu efectele măsurilor de austeritate: taxe si impozite mai mari, eliminare voucherelor turism pentru anumite categorii, diminuarea indemnizației de hrană și chiar eliminare pentru anumite categorii, diminuarea sporurilor, radierea posturilor vacante, desființarea a 70% dintre funcțiile esențiale (cu atribuții de coordonare), eliminare parțiala servicii și directii (nr mai mare de posturi necesar), desființarea instituțiilor sub 50 posturi, după radierea posturilor vacante, disponibilizare 15% personal din instituțiile desființate/comasate/reorganizate după radiere posturi, legea-cadru 153/2017 neaplicata integral (sporuri la nivel 2017), norme hrana/echipare si alte drepturi plafonate (apărare si ordine publică), modificare pensii de serviciu, eliminare pensii militare (care se mentin neindexate / neactualizate), lege-cadru noua cu diminuare plafon sporuri de la 30% la 20% si limite de cuantumuri, amânarea continuată a platii sentintelor pe drepturi salariale.

,,Blocul Național Sindical atrage atenția că aceste măsuri includ tăieri de salarii și de posturi, disponibilizări, creșterea taxelor, suspendarea unor drepturi, radieri de funcții, distrugerea deliberată, inexplicabilă a instituțiilor statului și chiar vulnerabilizarea structurilor de forță ale României în plin război la granițe.”, a spus Dumitru Costin, președinte BNS.

Măsurile de reducere a cheltuielilor prevăzute în ordonanță afectează toți salariații din sectorul public și privat, spun liderii de sindicat. Reforma administrativă e criticată în termeni duri.

,,Protestăm împotriva desființării oricăror posturi pentru că deja siguranță cetățeanului e la pământ. Vrem un dialog real cu guvernanții, nimeni nu a vorbit cu noi.“, a spus Cosmin Dorobanțu, preşedinte, Federaţia Sindicatelor din Penitenciare.

Sindicaliștii consideră că ”gaura” din buget de aproximativ 43 de miliarde de lei a fost făcută de firmele de partid căpuşe şi de sinecurile politice, iar acum cetăţenii, printre care se regăsesc şi poliţiştii de penitenciare, decontează cheltuirea haotică şi ineficientă a banului public.

De asemenea, poliţiştii de penitenciare atrag atenţia că sunt obligaţi de conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor să execute muncă suplimentară forţată şi neplătită.

“Deşi Constituţia şi legislaţia muncii interzic munca forţată, directorul general al Poliţiei Penitenciare, Dan Halchin, a ameninţat că sesizează organele penale împotriva poliţiştilor de penitenciare care nu i se supun dispoziţiei scrise de a efectua muncă suplimentară forţată şi neplătită. În fapt, directorul general urmăreşte instaurarea sclaviei moderne în rândul poliţiştilor de penitenciare. Decizia abuzivă şi ilegală a şefului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a grăbit declanşarea protestelor şi blocarea activităţii puşcăriilor, întrucât poliţiştii de penitenciare se simt indignaţi, revoltaţi şi totodată uluiţi cum şeful ANP este atât de hotărât să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu”, se mai arată în comunicat.

Manifestații sindicale au avut loc și în alte orașe din țară. Liderii spun că protestele se vor înteți dacă nu vor fi chemați la dialog.


Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Fonduri de până la 10 milioane euro pe proiect pentru investiții în procesare la AFIR

Ministerul Agriculturii va lansa în data de 20 decembrie 2023 două sesiuni de finanțare pentru intervenții din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 destinate...
00:00:41

Departamentul de Stat: SUA s-ar opune oricărei „zone tampon” din Gaza

SUA s-ar opune oricărei zone tampon propuse în interiorul Fâșiei Gaza, deoarece ar încălca poziția Washingtonului conform căreia dimensiunea enclavei palestiniene nu trebuie redusă...

Familiile franceze vor avea cea mai scumpă cina în acest an, în timp ce românii plătesc cel mai puțin pentru mâncarea tradițională de sărbători

Românii vor plăti cel mai puțin pentru mâncarea tradițională de Crăciun în acest an, în timp ce familiile din Franța vor avea cea mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă