17.6 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăȘtirile zileiProtestatarii cer finanțare pentru climă la COP27

Protestatarii cer finanțare pentru climă la COP27

Protestatarii, apărători ai mediului, cer finanțare urgentă pentru climă la summitul COP27.

Grupurile societății civile și activiștii de tineret de la summitul COP27 au organizat miercuri (9 noiembrie) mici mitinguri pop-up.

Activistul sud-african Zukiswa White a spus că nu există timp de pierdut cu „aceste COP desfășurate ca un exercițiu”, la unul dintre evenimente.

Niciunul dintre mitinguri nu a durat mai mult de câteva ore, iar unele s-au terminat după mai puțin de o oră. Toți au fost ținuți în zone aflate sub responsabilitatea ONU, în timpul summitului internațional de două săptămâni.

Protestatarii, aflați în Egipt, cer finanțare pentru climă la summitul COP27 arătând că nu mai este timp ca aceste reuniuni să fie ca un exercițiu

„ Nu mai avem timp să venim în continuare la aceste COP-uri ca la un exercițiu, când părțile implicate vin cu avioanele lor private și sunt sponsorizate de Coca-Cola etc. și să facem un dans întreg în jurul unei probleme atât de critice și atât de urgente”, a spus Zukiswa White, 29 de ani, un militant sud-african pentru echitatea de gen în politica climatică, potrivit Reuters.

Înainte de conferință, activiștii erau îngrijorați că vocea lor nu va fi auzită, în stațiunea turistică extrem de securizată din Egipt, unde demonstrațiile publice sunt efectiv interzise și activiștii s-au luptat să acționeze legal pe fondul unei represiuni de amploare împotriva disidenței politice. Egiptul a spus că va permite proteste în zone închise la COP27.

White a spus că grupurile civice au lucrat din greu cu un an înainte de summit pentru a se asigura că agenda sa va include problema despăgubirii națiunilor sărace pentru pierderile și daunele deja suferite în dezastrele provocate de climă, cum ar fi inundațiile sau incendiile de vegetație.

Unul dintre organizatori a menționat că inundațiile cauzate de ploaie din Nigeria au provocat sute de morți în ultimele luni.

„ Poate fondul de adaptare să plătească pentru asta? Poate fondul de adaptare să plătească pentru infrastructura distrusă, sau pentru fermele care au fost distruse, mijloacele de trai ale oamenilor care au fost distruse. Nu poate plăti pentru asta”, a spus John Baaki, director executiv adjunct al Programului de mediu pentru femei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Șoșoacă a leșinat după ce ar fi înghițit un jandarm de la brută(rie) care i-a căzut greu

Ilustrație: Marian Avramescu Serviciul de Ambulanță și SMURD au fost apelate să intervină, după ce senatoarea cu potențial de europarlamentar și cu SOS, dar...

Lasconi l-a luat pe Drulă pe la spate, cu avânt (câmpu)lungesc

Ilustrație: Marian Avramescu Alegerile locale și europarlamentare, teoretic, finalizate recent – dacă mai facem uitate câteva sute/mii buletine de vot – au scos la...

NEWS ALERT. Cod roșu de furtună în București și judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi Ilfov

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi seara avertizări cod roşu de furtună pentru municipiul Bucureşti şi în localităţi din judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă