24.6 C
București
luni, 9 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăProprietar Biochem: Se anunță cea mai proastă recoltă a fermierilor români de...

Proprietar Biochem: Se anunță cea mai proastă recoltă a fermierilor români de 30 de ani încoace

Inginerul agronom Constantin Chimişliu, proprietarul companiei Biochem din Constanţa, care distri­buie către fermierii români seminţe de cereale, pesticide şi îngrăşăminte, spune că 2024 se anunţă anul cu cea mai proastă recoltă de când activează el pe piaţă, de 30 de ani, şi că unii fermieri cu care lucrează nici măcar nu au mai băgat combina să recolteze.

„Ne îngrijorează cel mai mult plă­ţile pe care trebuie să le facă fer­mi­e­rii în toamnă pentru porumb şi floarea-soarelui, recuperarea banilor, pentru că mulţi fermieri se plâng ca au recoltă mică sau nu au ce recolta. Sunt unii care nici măcar nu au mai băgat combina“, a spus pentru ZF in­ginerul agronom Constantin Chimiş­liu, care a intrat în comerţul cu pesti­ci­de în 1991. Anterior, el a lucrat ca director de cercetări în agricultură timp de opt ani, la staţiunea de cer­cetări Valul lui Traian, subordonată Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea.

Compania din Constanţa distri­buie seminţe de grâu, porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui către 1.000 de fermieri din ţară, potrivit lui. Bio­chem are silozuri în Podari (judeţul Dolj) şi Dragalina şi un depozit în Timiş. În 2019 Biochem a intrat pe piaţa comerţului cu cereale după ce a cumpărat un siloz în localitatea Dragalina din judeţul Călăraşi, cu o capacitate de 20.000 de tone, aceasta fiind prima achiziţie a unei unităţi de stocare făcută de Biochem.

Schimbările climatice îi determină pe fermieri să adopte practici sustenabile

Schimbările recente ale climei au motivat fermierii să adopte practici sustenabile în scopul obținerii unei productivități pe termen lung. În 2023, fermierii români persistă în eforturile lor de a se alinia cu practici care susțin un sistem alimentar rezilient.

Condițiile meteo instabile și seceta din 2022 au afectat culturile fermierilor, iar la începutul acestui an, aceștia nu au avut la dispoziție rezerve suficiente de apă subterană în zona de est și sud a României.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cultură de mentă olandeză în apropiere de Peștera Muierii înființată de un tânăr care a muncit zece ani în străinătate

În comuna Baia de Fier, din județul Gorj, se află una dintre puținele culturi de mentă olandeză din județ, înființată de Cristian Cojocaru, în...

Mărturisiri cutremurătoare făcute de femei din Marea Britanie despre frații Tate

Două femei din Marea Britanie au relatat pentru BBC că au violate și strangulare de controversatul influencer Andrew Tate. În același timp, o altă...

Fetiță în vârstă de doar 20 de luni atacată de un vultur. Pasărea a fost împușcată

O fetiță de doar 20 de luni a fost victima unui atac neobișnuit în centrul Norvegiei, duminică. Un vultur auriu a atacat-o în timp...
Ultima oră
Pe aceeași temă