19.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăInternaționalProgramul încoronării regelui Charles al III-lea

Programul încoronării regelui Charles al III-lea

Palatul Buckingham a dezvăluit, sâmbătă, programul celor trei zile de festivităţi pentru încoronarea regelui Charles al III-lea.

După ceremonia organizată la 6 mai la Westminster Abbey vor avea loc un concert cu vedete, un „mare prânz” naţional şi iniţiative de promovare a voluntariatului, scrie Agerpres.

Încoronarea regelui Charles al III-lea, în vârstă de 74 de ani, va avea loc la opt luni de la moartea reginei Elisabeta a II-a, care a încetat din viaţă la 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani.

Palatul Buckingham intenţionează să facă din „acest eveniment istoric” un moment de sărbătoare, un prilej ce oferă „oamenilor ocazia de a se reuni”. Se va reuni, însă, şi familia regală?

Buckingham nu a indicat în comunicatul emis dacă prinţul Harry şi soţia sa, Meghan, retraşi în California, vor fi prezenţi.

Palatul nu a reacţionat niciodată oficial la cartea explozivă a prinţului, „Spare” („Rezervă”), publicată la 10 ianuarie, în care acesta aduce acuzaţii grave împotriva mai multor membri ai familiei regale, în special la adresa fratelui său, William şi a reginei consoartă, Camilla.

Încoronarea are loc, în mod tradiţional, în lunile următoare urcării pe tron. Această perioadă permite atât respectarea doliului naţional şi a doliului regal, cât şi organizarea ceremoniei.

Ultima încoronare, cea a Elisabetei a II-a, a avut loc la 2 iunie 1953. Pentru prima dată, ceremonia, grandioasă, a fost atunci difuzată la televizor, fiind urmărită de 27 de milioane de britanici dintre cei 36 de milioane de locuitori de la acea vreme. Ceremonia a durat mai bine de trei ore, în faţa a 8.251 de invitaţi adunaţi la Westminster Abbey.

La eveniment au fost reprezentate oficial 129 de naţiuni şi teritorii.

Cum se va desfășura ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea

Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea va avea loc în dimineaţa zilei de 6 mai, la Westminster Abbey, ca şi precedentele încoronări ale monarhilor britanici din ultimii 900 de ani. Aceasta va fi condusă, conform tradiţiei, de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, conducătorul spiritual al Bisericii Anglicane.

„Încoronarea este o slujbă religioasă solemnă, precum şi un prilej de sărbătoare şi fast”, a anunţat Buckingham Palace.

Ceremonia „va fi orientată spre viitor, fiind în acelaşi înrădăcinată în tradiţii îndelungate şi în fast”. Soţia lui Charles, Camilla, va fi încoronată la rândul său. Charles al III-lea şi Camilla se vor deplasa de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey într-o ceremonie numită „Procesiunea Regelui„.

După ceremonie, ei se vor întoarce la Buckingham în cadrul “Procesiunii de încoronare”, la care li se vor alătura şi alţi membri ai familiei regale. Pentru a încheia această primă zi, regele şi regina consoartă, însoţiţi de membri ai familiei regale, vor apărea pe balconul de la Buckingham Palace, pentru a saluta mulţimea.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Sebastian Burduja: Consultare publică pentru Strategia Energetică a României 2025-2035

Sebastian Burduja a anunțat pe 14 iunie că Ministerul Energiei a lansat în consultare publică proiectul Strategiei Energetice a României pentru perioada 2025-2035, cu...

Kate Middleton, declarații în legătură cu boala de care suferă, cancerul: “Fac progrese bune”

Kate, prințesa de Wales a Marii Britanii, a declarat că face progrese bune și se luptă cu boala cu care a fost diagnosticată, cancerul. Într-un...

DISPERARE. Grindeanu modifică iar legea doar ca să scape de Spitalul CF 2 din București

După ce a fost făcut KO în această săptămână de ministrul Educației, Ligia Deca, care nu a fost de acord cu trecerea Spitalului...
Ultima oră
Pe aceeași temă