26.5 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăInternaționalProcurorii francezi îl anchetează pe șeful Interpol că ar fi fost complice...

Procurorii francezi îl anchetează pe șeful Interpol că ar fi fost complice la tortură

Procurorii francezi au deschis o investigație asupra președintelui Interpol, Ahmed Nasser Al-Raisi, în legătură cu acuzațiile că ar fi fost complice la tortură, anunță Reuters.

Raisi, un oficial din Emiratele Arabe Unite, a fost numit președinte al Interpol, care are sediul în Franța, în noiembrie 2021, în ciuda acuzațiilor grupurilor de apărare a drepturilor omului că nu a reacționat la acuzațiile de tortură a deținuților din Emiratele Arabe Unite, informează observatornews.ro.

Anchetă lansată în urma plângerilor depuse de doi britanici

Un judecător de instrucție a fost desemnat să analizeze cazul și să stabilească dacă îl va pune sau nu sub acuzare pe Raisi, după ce o anchetă preliminară a început în martie, a declarat un oficial de la biroul procurorului antiterorism din Paris.
Acesta a confirmat un raport anterior al agenției de știri AFP potrivit căruia ancheta a fost lansată în urma plângerilor depuse de cetățenii britanici Matthew Hedges și Ali Issa Ahmad.

Un purtător de cuvânt al Interpol a declarat: „În ceea ce privește acuzațiile legate de dl Al-Raisi, aceasta este o problemă între părțile implicate și, având în vedere că este o chestiune în curs de desfășurare, ar fi prematur ca Interpol să comenteze”.

Interpol a adăugat că rolul de președinte este un post neremunerat și cu jumătate de normă, președintele rămânând un oficial cu normă întreagă în țara sa. Raisi este inspector general la Ministerul de Interne al EAU. Ministerul de Externe al EAU și biroul de presă al guvernului federal nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail.

Procurorii francezi s-au îndreptat cu ancheta asupra președintelui Interpol, suspect că ar fi complice la tortură

Hedges, un academician de la Universitatea din Exeter, a declarat pentru Reuters în 2021 că a fost ținut în izolare timp de șapte luni în 2018 în EAU, în urma unor acuzații de spionaj, atunci când a mers în această țară pentru a face cercetări pentru doctoratul său.

El a spus că a fost amenințat cu violența fizică și cu vătămarea familiei sale de către serviciile de securitate din Emiratele Arabe Unite în interiorul unei clădiri de care răspundea Raisi. Emiratele Arabe Unite au declarat că Hedges nu a fost maltratat în timpul detenției sale.

Ali Issa Ahmad a declarat pentru Reuters în 2021 că a fost reținut în timpul unei vacanțe, când a mers în EAU pentru a urmări Cupa Asiei din 2019, deoarece purta un tricou cu steagul Qatarului, într-o perioadă în care exista o dispută diplomatică între cele două țări.

El a spus că a fost electrocutat, bătut și privat de mâncare, apă și somn timp de mai multe zile în timpul detenției sale. Emiratele Arabe Unite au declarat că orice plângere legală depusă cu acuzații împotriva lui Raisi „este lipsită de temei și va fi respinsă”.

Human Rights Watch a declarat că sute de activiști, academicieni și avocați ispășesc pedepse lungi în închisorile din EAU, adesea în urma unor procese nedrepte pentru acuzații vagi și ample. EAU a declarat că aceste acuzații sunt false și nefondate.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă