19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăPrioritate au fost pensiile speciale. Recalcularea pensiilor românilor lăsată în bătaia vântului

Prioritate au fost pensiile speciale. Recalcularea pensiilor românilor lăsată în bătaia vântului

Recalcuarea pensiilor și, implicit, creșterea lor se amână cel mai probabil până în a doua jumătate a anului 2024. Noua formulă de calcul se va baza pe Legea 127/2019. De fapt, recalcularea trebuia finalizată încă de anul trecut, cel târziu anul acesta, însă prioritatea au fost pensiile speciale, iar la final aleșii tot cu ele rămân, așa că vom avea în continuare de plătit indemnizații speciale.

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a anunțat că, până în noiembrie 2023, toate pensiile vor fi recalculate. Pensiile vor fi majorate apoi cu până la 20%. Majorarea pensiilor va costa statul român 16 miliarde de lei, fix cât va încasa de la mediul privat în urmă creșterii taxelor şi a impozitelor.

„Este vorba despre procesul de evaluare care este foarte important și este premergător recalculării, pentru că recalcularea se va face în baza noii legi a pensiilor, care va trebui adoptată în această sesiune parlamentară. Pentru procesul de evaluare, pot să vă spun că suntem pe final. Am trecut de 4 milioane de dosare. Avem 4, 6 milioane de dosare de evaluat. În cel mai scurt timp posibil acest proces de evaluare se va finaliza.Suntem cu toții solicitați la maxim, atât colegii mei de la Casa Națională, cât mai ales colegii din teritoriu, pentru că acest proces de evaluare se desfășoară la casele teritoriale de pensii, astfel încât acest proces să se finalizeze cât mai repede posibil, urmând ca, după ce avem noua lege a pensiilor adoptată să putem începe efectiv recalcularea tuturor dosarelor de pensii aflate în plată”, a spus șeful Casei Naționale de pensii Daniel Baciu.

Conform PNRR, legea pentru sistemul public de pensii ar trebui modificată până în primul trimestru al anului viitor.

Prin PNRR sunt alocate 100 de milioane pentru digitalizarea sistemului de pensii, pentru îmbunătățirea echipamentelor în toate casele de pensii dar și pentru suplimentarea angajaților care să se ocupe de acest proces.

Planul de Redresare mai prevede și modificarea legislației privind pensiile speciale, recalcularea tuturor dosarelor de pensii și dezvoltarea sistemului informativ din cadrul Casei Naționale de Pensii.

Din totalul de 29,2 miliarde de euro pe care Comisia Europeană le-a pus la dispoziția României pentru PNRR, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale beneficiază de 368,9 milioane de euro. O parte din bani vor merge către componenta care privește Reforma Fiscală și Reforma Sistemului de Pensii.

După ce în 2021, România a trebuit să atingă ținte legate de furnizarea asistenței tehnice și constituirea unui comitet de monitorizare însărcinat cu revizuirea și sprijinul sistemului de pensii, pentru primul trimestru al anului 2022 (ianuarie-martie), autoritățile sunt nevoite să introducă modificări privind sustenabilitatea pilonului 2. Până în 2024, contribuția la pilonul 2 ar urma să crească cu un procent, de la 3.75% la 4.75%.

Cum se face recalcularea pensiilor

Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează prin adăugarea stagiilor de cotizare care nu au fost valorificate la stabilirea pensiei, prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare sau în situația în care se depun documente suplimentare care să influențeze cuantumul drepturilor de pensie.

În momentul de față, există cel puțin 1,5 milioane de români care încasează salariu minim pe economie. Spre exemplu, un român care cotizează 30 de ani în câmpul muncii pe salariul minim pe economie, ar ieși la pensie în baza acestei formule de calcul cu o pensie de doar 1.242 de lei. 

Dacă însă aceeași persoană cotizează 25 de ani pe salariul minim și 5 ani pe salariul mediu, pensia ar fi ceva mai mare, respectiv de 1.420 de lei. 

Ca să aibă o pensie ceva mai mare, românii ar trebui să cotizeze mai degrabă pe salariul mediu pe economie. În acest caz, suma va fi de aproximativ 2.000 de lei.

Documente necesare

Persoanele care vor recalcularea pensiei vor depune o cerere și câteva acte, la Casa de pensii. Trebuie să aibă stagiu de cotizare de cel puțin 12 luni.

  • Cerere
  • Cupon de pensie
  • Carnet de muncă (original/copie), cu perioada solicitată
  • Carte/buletin identitate (original/copie)

Acestea vor fi transmise prin e-mail, cu menționarea unui număr de telefon de contact.

Situații în care se poate cere recalcularea pensiei

Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează în următoarele situaţii:

  • prin adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia

– prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare

– în situația în care se depun documente suplimentare, care nu există la dosarul de pensie, dar care influențează cuantumul drepturilor de pensie.

Cu alte cuvinte, recalcularea pensiilor nu înseamnă neapărat o creștere a veniturilor, ci va fi în funcție de contributivitate.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Forţele israeliene anunţă că dețin controlul asupra punctului de trecere Rafah din Fâşia Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza, informează The...

Biden îl primește pe Iohannis la Casa Albă. România urmează să cumpere din SUA avioane F-35 de 6,5 miliarde USD

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi primit de președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...
Ultima oră
Pe aceeași temă