Detenția sa a stârnit unele dintre cele mai mari proteste din Turcia, din ultimul deceniu
Imamoglu a negat acuzațiile împotriva lui, iar criticii spun că arestarea reprezintă un punct de cotitură periculos pentru Turcia care, după ani de autoritarism lent, riscă să devină o autocrație în toată regula, scrie CNN.
„Vom dezrădăcina, mână în mână, această lovitură, această pată neagră a democrației noastre… Eu stau în picioare, nu mă voi închina”, a spus Imamoglu la X, înainte de a fi arestat.
Susținătorii lui Imamoglu au condamnat detenția sa ca fiind motivată politic și o încercare a lui Erdogan de a se răzbuna pentru înfrângerea umilitoare a Partidului său Justiție și Dezvoltare (Partidul AK) la alegerile locale.
Ekrem Imamoglu, cel mai serios rival politic al lui Erdogan, a fost arestat, cu doar câteva zile înainte de a fi înregistrat ca și candidat la alegerile prezidențiale din 2028. El a fost acuzat oficial duminică și reținut în așteptarea procesului. Imamoglu a fost una dintre cele peste 100 de persoane, inclusiv alți politicieni, jurnaliști și oameni de afaceri, reținute în cadrul unei anchete miercuri, care a declanșat patru nopți consecutive de demonstrații.
Duminică, el a fost arestat oficial și acuzat de „înființarea și gestionarea unei organizații criminale, luare de mită, extorcare, înregistrarea ilegală a datelor cu caracter personal și manipularea unei licitații”. El a fost arestat preventiv în așteptarea judecății. AFP și presa locală au raportat că a fost dus la o închisoare din Silivri.
În postările pe rețelele de socializare, Imamoglu a criticat arestarea sa drept o „pată neagră a democrației noastre”. El a cerut oamenilor din întreaga țară să se alăture protestelor și să participe la votul de duminică. Imamoglu este singura persoană care candidează la președinție a CHP.
Arestarea nu împiedică însă candidatura lui și alegerea în funcția de președinte, dar dacă va fi condamnat pentru vreuna din acuzațiile aduse împotriva sa, nu va putea candida. Politicianul întemnițat este văzut ca unul dintre cei mai formidabili rivali ai lui Erdogan, care a deținut funcția în Turcia timp de 22 de ani atât ca prim-ministru, cât și ca președinte.
Cu toate acestea, din cauza limitelor mandatului, Erdogan nu poate candida din nou pentru o funcție în 2028, decât dacă schimbă Constituția.
Personalitățile opoziției spun că arestările sunt motivate politic. Dar Ministerul Justiției i-a criticat pe cei care îl leagă pe Erdogan de arestări și insistă asupra independenței sale judiciare.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube