19 C
București
marți, 17 mai 2022
AcasăPoliticăCriza politicăPrimele negocieri anunță guvernul lui „să mai vedem”

Primele negocieri anunță guvernul lui „să mai vedem”

Următorul Guvern se află încă sub semnul întrebării. Deși fiecare dintre participanții la negocieri transmite că are intenții bune, o soluție viabilă încă nu s-a desprins. Ieri, USR a pus în circulație o ciornă cu potențialii miniștri.

Dacian Cioloș, premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis, a subliniat că USR va prezenta un Guvern în Parlament și dacă formațiunea va ajunge la un acord cu PNL și UDMR, și dacă nu. Comitetul Politic al USR, forul intern îndrituit să analizeze programul și echipa de guveranre, este convocat pentru ziua de duminică.

„Pentru mine, în calitate de prim-ministru desemnat de președintele României, lucrurile sunt clare. Vom căuta să reformăm coaliția cu PNL și UDMR și pentru asta fac tot ce este posibil pentru a negocia o formulă de guvernare cu președinții celor două partide. Însă, în paralel cu această încercare de negociere, am luat câteva decizii pentru că avem un calendar clar și scurt pentru a prezenta un guvern în Parlament și asta se va întâmpla și dacă ajungem la un acord, și dacă nu”, a declarat Dacian Cioloș.

Cioloș dă semne de bunăvoință pentru a salva aparențele

Noul lider al USR, Dacian Cioloș, spune că va aştepta până vineri un răspuns de la foştii parteneri şi subliniază că şi-ar dori să se termine acest „balet al divertismentului politic în care persoanele sunt mai importante decât rezultatul”.

„Foarte multe emoţii în aceste momente, nume peste nume, declaraţii şi întrebări care ţin mai degrabă de un „reality show” decât de o situaţie care implică mult echilibru şi urgenţă. Foştii noştri parteneri m-au rugat să aştept până mâine pentru a vedea dacă partidele lor sunt de acord sau nu să reformăm coaliţia. Am decis să aştept până vineri. Nu avem prea mult timp la dispoziţie, dar am decis să aştept, pentru că un eventual guvern susţinut de coaliţie ar fi cel mai bun lucru acum”, a scris Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.

Cioloș joacă cartea bunăvoinței, un joc de imagine care dă iluzia că ar mai putea salva din procentele pierdute de USR în urma demiterii guvernului Cîțu împreună cu AUR și PSD.
Liberalii sunt în continuare reticenți și nu se arată dispuși că ar vrea să refacă repede coaliția de guvernare. Par a fi mai mult înțeleși cu președintele Iohannis pentru a căuta să continue interimatul guvernului Cîțu.

Cîțu nu a ajuns la nici o concluzie după negocierile de miercuri

Preşedintele PNL, premierul interimar Florin Cîţu, a declarat, miercuri, că la întâlnirea cu prim-ministrul desemnat Dacian Cioloş nu s-a ajuns la nicio concluzie.
„Astăzi nu a fost nicio concluzie la această discuţie. Am spus şi în această întâlnire că mi se pare normal ca cei care au declanşat criza, adică coaliţia AUR – PSD – USR, să vină şi cu o soluţie. Am primit mandatul domnului Cioloş, o să mai discutăm, să mai vedem, dar astăzi nu este nicio concluzie. (…) A fost o primă discuţie, nu sunt concluzii, haideţi să vedem ce se întâmplă în continuare”, a spus Cîţu miercuri.

Senatorul Alina Gorghiu, una din săgețile cele mai ascuțite ale echipei câștigătoare din PNL, crede că Dacian Cioloș era dator cu niște explicații miercuri.
„ Când a ajuns astăzi la întâlnire, domnul Cioloș trebuia să aibă răspunsul la întrebarea ‘de ce consideră astăzi PNL-ul un foarte bun partener, iar în urmă cu o săptămână eram nefrecventabili, acel partid care trebuia dat jos de la guvernare?’”, a declarat Gorghiu, pentru B1 TV.

A apărut și lista cu potențialii miniștri ai cabinetului Cioloș

Pentru liberali lucrurile sunt complicate acum și pentru că zeci de parlamentari fideli lui Orban nu sunt dispuși să susțină echipa Cîțu.
Deși Florin Cîțu a convocat la Vila Lac marți pe toți deputații PNL, acolo s-au prezentat mai puțin de 50 din totalul de 93 de deputați câți are PNL.

Între timp, USR a pus în circulație o ciornă cu potențialii miniștri:

Vicepremier și ministru de Externe: Dan Barna
Sănătate: Vlad Voiculescu sau Ioana Mihăilă
Transporturi: Cătălin Drulă
Fonduri UE: Cristian Ghinea
Economie și energie: Cristina Prună
Justiție: Stelian Ion
Muncă: Dragoș Pîslaru sau Oana Țoiu
Finanțe: Claudiu Năsui sau Anca Dragu
Educație: Ștefan Pălărie
Interne: Dragoș Tudorache
Dezvoltare: Ionuț Moșteanu
Cultură: Iulian Bulai
Agricultură: George Cătean
Mediu: Octavian Berceanu
Tineret și sport: Tudor Pop
Apărare: Nicu Fălcoi
Telecomunicații: Cosette Chichirău sau Radu Panait

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:00:41

Vicepreședintele SUA Kamala Harris sosește în Emiratele Arabe Unite(EAU) unde se întâlnește cu noul lider

Vicepreședintele SUA Kamala Harris și o delegație de înalți oficiali au sosit luni la Abu Dhabi pentru a-și oferi condoleanțele după moartea conducătorului din...
00:01:08

Soțiile ultimilor soldați rămași la Azovstal descriu condițiile de acolo

La o zi după ce primii militari ucraineni au fost evacuați din oțelăria orașului Mariupol, soțiile ultimilor soldați rămași acolo, din regimentul Azov, sunt...

Iunie vine pentru românii angajați cu o minivacanță de trei zile

În prima jumătate a lunii iunie, românii care lucrează la stat sau la privat vor avea parte de o minivacanță de trei zile, ca...
Ultima oră
Pe aceeași temă