7.1 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăCulturăPrimăria Capitalei a primit o bucată din Zidul Berlinului

Primăria Capitalei a primit o bucată din Zidul Berlinului

Primăria Municipiului București (PMB) a primit, din partea Academiei Române, o secțiune autentică din Zidul Berlinului, pentru a o expune într-o piațetă.

În cadrul unui eveniment desfășurat în curtea sediului Academiei Române, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a primit, în numele municipalității bucureștene autentică din Zidul Berlinului, PMB având datoria de a expune piesa într-o piațetă publică special amenajată.

Bucata din Zidul Berlinului va mai rămâne însă o perioadă în curtea Academiei Române, unde se află de trei ani, până când administrația publică locală va parcurge toți pașii necesari amenajării unui spațiu pentru expunerea piesei istorice.

“Pașii sunt: acceptarea donației de către Consiliul General, propunerea pe care o va face Comisia de Urbanism, avizul de la Comisia Națională de Monumente și autorizația emisă de Primăria Municipiului București. Aceștia sunt pașii procedurali. Până atunci, va rămâne aici (n.r. – în curtea sediului Academiei Române”, a declarat, pentru “România liberă”, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Acesta ne-a mai precizat că bucata din Zidul Berlinului va fi și iluminată, în piațeta aleasă.

“Propunerea pe care o vor face arhitecții va fi pentru un întreg ansamblu. Și avizul și autorizația vor fi pentru ele împreună”, ne-a mai explicat edilul-șef.

Nicușor Dan, despre Zidul Berlinului

Primarul general al Capitalei a expus și opinia sa despre Zidul Berlinului, în cadrul evenimentului de la Academia Română.

“Zidul Berlinului a însemnat comunism. Cel mai puternic simbol al comunismului, probabil, ceea ce înseamnă foarte multe destine frânte, ceea ce a însemnat o limitare a libertății, a posibilității de dezvoltare a fiecărui individ, a apărării, a colaborării dintre cetățeni din diverse părți ale lumii. Căderea Zidului Berlinului a însemnat un monument istoric, a însemnat reversul, a însemnat o aspirație pentru foarte mulți oameni către libertate, către democrație, către pace, către colaborare, către o împlinire a ființei umane în libertate. Este datoria noastră să ne aducem aminte ce a însemnat comunismul. Să transmitem generațiilor viitoare ce a însemnat comunismul și ce înseamnă libertatea. Să facem ca acest obiect istoric să intre în circuitul Bucureștiului”, a afirmat Nicușor Dan, la Academia Română.

Dumitru: E imposibil ca regimurile criminale să revină

Prezent la eveniment, profesorul universitar Mircea Dumitru, fost ministru al Educației, fost rector al Universității din București și actual vicepreședinte al Academiei Române, a vorbit de asemenea despre simbolul Zidului Berlinului.

“Eu cred că este imposibil ca regimurile criminale care au condus aceste țări înainte de 1990 să mai revină. Totuși, istoria contemporană ne face să fim atenți la toate aceste derapaje și la toate aceste mișcări populiste și liberale. Trebuie să învățăm din lecțiile istoriei, ca să nu repetăm greșelile trecutului tragice, pe care omenirea le-a făcut înainte. Țin minte că, acum 30 de ani, când am terminat universitatea, generația mea nu concepea ca un regim precum cel stalinist să cadă. Iată că s-a putut și nu putem decât să fim recunoscători față de cei care au luptat, și-au jertfit viața, ca generațiile următoare să poată să trăiască demn și în libertate”, a afirmat Mircea Dumitru, în cadrul evenimentului menționat.

“Astăzi, 4 octombrie, în cadrul evenimentului „Germania și Noua Ordine Europeană”, organizat de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI), o secțiune autentică din Zidul Berlinului, simbol al opresiunii comuniste în Europa, va fi donată de către ISPRI și LARICS, cu sprijinul OMV Petrom, Primăriei Municipiului București, în scopul comemorării acestei importante părți din istoria Europei, a Germaniei și a României”, se precizează într-un comunicat de presă al ISPRI, remis cotidianului național “România liberă”.

Dan insistă pentru demolarea Cathedral Plaza

Municipalitatea va face recurs la Curtea de Apel Bucureşti împotriva sentinţei de luni a Tribunalului Bucureşti prin care se suspendă dispoziţia primarului general de demolare a Cathedral Plaza.

“Proprietarul clădirii a solicitat atât anularea, cât şi suspendarea dispoziţiei de demolare motivând în esenţă că are pe rolul instanţelor o cerere de intrare în legalitate a imobilului şi că dispoziţia de demolare trebuie să aştepte soluţionarea litigiului de intrare în legalitate. Tribunalul Bucureşti a soluţionat pentru moment cererea de suspendare a dispoziţiei de demolare. A reţinut probabil (hotărârea nu este redactată) că există un risc ca imobilul să fie demolat înainte de soluţionarea cererii de anulare a dispoziţiei de demolare. Vom exercita recurs la Curtea de Apel Bucureşti împotriva sentinţei de ieri a Tribunalului. Esenţial este că dispoziţia de demolare este copy-paste din dispozitivul unei hotărâri judecătoreşti definitive”, a scris Nicușor Dan, pe Facebook.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ploile extreme avariază casele din Amazonia din Peru

Videoclipul aerian din Amazonia, din Peru, a surprins amploarea devastării în regiunea Madre de Dios, după ce ploile extreme au transformat străzile în râuri...

Ploile extreme avariază casele din Amazonia din Peru

Videoclipul aerian din Amazonia, din Peru, a surprins amploarea devastării în regiunea Madre de Dios, după ce ploile extreme au transformat străzile în râuri...

Palestina: Mahmoud Abbas a acceptat demisia guvernului lui Mohammed Shtayyeh

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acceptat luni demisia guvernului premierului Mohammed Shtayyeh, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, relatează AFP, preluat de agerpres.ro. "Preşedintele a...
Ultima oră
Pe aceeași temă