8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalCât de înțesate de spioni ruși sunt statele UE. Cazul Kneissl, cunoscută...

Cât de înțesate de spioni ruși sunt statele UE. Cazul Kneissl, cunoscută ca ,,mireasa lui Putin”

Odată cu declanșarea războiului din Ucraina, a luat amploare și scandalul diplomaților expulzați, dar cel mai grav este că potrivit Institutului Robert Lansing (IRL), dar și alte surse oficiale, Viena a devenit noul cuib al spionilor ruși. O anchetă scoate la iveală faptul că Austria își dovedește imaginea de cuib de spionaj al Rusiei, deoarece serviciile secrete rusești încearcă să pătrundă în guvernul UE și în unele organisme internaționale.

Austria a lansat o anchetă cu privire la o tentativă a presupușilor oficiali guvernamentali pro-ruși de la Viena de a crea un serviciu de informații în 2018. Efortul nu a reușit.

Ministrul de externe al Austriei de la acea vreme, Karin Kneissl, ar fi avut informatii cu privire la crearea unei noi agenții de informații în Austria a avut loc în timpul guvernului cancelarului Sebastian Kurz, un politician conservator aparținând Partidului Popular Austriac de centru-dreapta.

Chiar și înainte de a conduce Ministerul Afacerilor Externe, Kneissl – și FPÖ în ansamblu – era considerată de criticii săi ca fiind prea apropiată de Kremlin.

La nunta ei din 2018, pe lista de invitați s-a aflat președintele rus Vladimir Putin. Kneissl a demisionat din funcția de ministru în vara anului 2019. De atunci, ea a scris pe blogul postului de televiziune Russia Today, finanțat de Kremlin, în timp ce a făcut parte -până la începutul acestui an- din consiliul de administrație al companiei energetice Rosneft, cu sediul la Moscova.

În 2018, efortul de a înființa o agenție de informații austriacă nou-nouță ar fi fost condus de un grup de funcționari din cadrul Ministerului Afacerilor Externe care susțin FPÖ.

Potrivit rapoartelor, printre aceștia s-ar fi numărat Johannes Peterlik, fostul ambasador al Austriei în Indonezia. În lunile următoare, Peterlik a fost investigat pentru că “a dat documente clasificate în 2018 unui fost agent secret austriac acuzat de spionaj pentru Rusia”.

Recent, un raport de investigație realizat de Südwestrundfunk, corporația publică de radiodifuziune din sudul Germaniei, și de televiziunea de știri Tagesschau, cu sediul la Hamburg, se întreba dacă Kneissl – ea însăși considerată de criticii săi ca fiind o susținătoare a Kremlinului – era la curent cu efortul de a înființa o nouă agenție austriacă de spionaj în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, pe care îl conducea la acea vreme. Mai mult, raportul ridică întrebarea dacă crearea noii agenții a fost ideea lui Kneissl de la bun început.

Urmărește RomâniaLiberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă