Prețurile petrolului au rămas stabile marți, pe măsură ce îngrijorările legate de situația din Siria s-au atenuat, iar stimulentele economice din China au oferit susținere pieței, scrie Reuters.
Prețurile petrolului au rămas stabile
Petrolul Brent a scăzut cu doar 1 cent, ajungând la 72,13 dolari pe baril, în timp ce U.S. West Texas Intermediate a crescut cu 11 cenți, la 68,48 dolari. Ambele referințe au înregistrat o creștere de peste 1% luni.
În Siria, rebelii lucrează la formarea unui guvern și restaurarea ordinii după răsturnarea președintelui Bashar al-Assad, iar sectorul bancar și cel al petrolului din țară urmează să revină la activitate.
CITEȘTE ȘI – Blinken avertizează că Statul Islamic va încerca să-și refacă capacitățile în Siria
Deși Siria nu este un mare producător de petrol, importanța sa strategică și legăturile puternice cu Rusia și Iranul au ridicat îngrijorări cu privire la stabilitatea regională. Cu toate acestea, riscurile de disrupție semnificativă a aprovizionării cu petrol au scăzut, ceea ce a liniștit piața.
Suport suplimentar pentru prețurile petrolului a venit dinspre China, care a anunțat o politică monetară mai relaxată în 2025 pentru a stimula creșterea economică. Aceasta ar fi prima ușurare a politicii economice a Chinei după 14 ani, dar detaliile rămân vagi.
În plus, importurile de petrol ale Chinei au crescut în noiembrie pentru prima dată în șapte luni, dar acest salt a fost mai degrabă rezultatul stocării, nu al unei creșteri a cererii.
De asemenea, piețele așteaptă posibila reducere a ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA, care ar putea stimula cererea de petrol, dar traderii sunt precauți și așteaptă datele privind inflația pentru a vedea dacă acest plan va fi implementat.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!