18.8 C
Bucharest
Friday, 22 September 2023
HomeInternaționalPrețul petrolului a crescut 1%

Prețul petrolului a crescut 1%

Prețul petrolului a crescut luni cu peste 1%, după ce principalul exportator mondial, Arabia Saudită, s-a angajat să reducă producția cu încă 1 milion de barili pe zi din iulie, pentru a contracara vânturile macroeconomice care au deprimat piețele, notează Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 1,23 dolari, sau 1,6%, la 77,36 dolari pe baril la ora 13:12 p.m. EDT (1712 GMT), după ce au atins un maxim al sesiunii de 78,73 dolari.

Țițeiul american West Texas Intermediate a crescut cu 1,11 dolari, sau 1,6%, la 72,85 dolari, după ce a atins un maxim intraday de 75,06 dolari.

Ambele contracte și-au extins creșterile de peste 2% vineri, după ce Ministerul saudit al Energiei a declarat că producția regatului va scădea la 9 milioane de bpd în iulie, de la aproximativ 10 milioane de bpd în mai. Reducerea este cea mai mare din ultimii ani a Arabiei Saudite.

Reducerea voluntară se adaugă unui acord mai amplu încheiat de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și de producători, inclusiv Rusia, pentru a limita oferta până în 2024, în timp ce grupul OPEC+ încearcă să stimuleze prețurile la petrol aflate în declin.

Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), a declarat luni că șansele de creștere a prețului petrolului au crescut brusc după noul acord OPEC+.

OPEC+ pompează aproximativ 40% din țițeiul mondial și și-a redus ținta de producție cu un total de 3,66 milioane de barili pe zi, ceea ce reprezintă 3,6% din cererea globală.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

S-a aflat de ce a murit starul unui serial extrem de îndrăgit de adolescenți

Actorul american Angus Cloud, cunoscut pentru rolul său din serialul de succes "Euphoria", a murit în iulie, la vârsta de 25 de ani,...

Război în Ucraina – Ziua 576 – Atac în masă cu rachete asupra Ucrainei

 UPDATE 03:00 Bunuri culturale furate returnate UcraineiArtefactele culturale furate din Ucraina în timpul invaziei ruse au fost restituite preşedintelui Volodimir Zelenski în cadrul...

S-a aflat de ce a murit starul unui serial extrem de îndrăgit de adolescenți

Actorul american Angus Cloud, cunoscut pentru rolul său din serialul de succes "Euphoria", a murit în iulie, la vârsta de 25 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies