0.3 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeInternaționalPreședintele sârb dizolvă parlamentul și anunță alegeri anticipate

Președintele sârb dizolvă parlamentul și anunță alegeri anticipate

Președintele sârb dizolvă parlamentul și anunță alegeri anticipate care vor avea loc pe 17 decembrie 2023.

Pentru a treia oară în aproape patru ani, sârbii se vor îndrepta spre urne pentru a vota în cadrul unor alegeri parlamentare anticipate, notează Euronews.com.

Miercuri, președintele Aleksandar Vučić a anunțat că a dizolvat parlamentul și a stabilit data alegerilor generale pentru 17 decembrie.

În aceeași zi vor avea loc alegeri locale în mai multe municipalități, inclusiv în capitala Belgrad.

Data alegerilor nu a fost o surpriză, deoarece liderul populist sârb a făcut campanie în favoarea Partidului Progresist Sârb, aflat la guvernare, timp de mai multe săptămâni, deși a renunțat oficial la conducerea acestuia.

“Trăim în vremuri dificile. Trecem printr-o perioadă de provocări globale, războaie și conflicte, o perioadă în care este necesar să fim cu toții uniți în lupta pentru a păstra interesele naționale și statale vitale ale Republicii Serbia”, a declarat Vučić după ce a convocat alegerile.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marţi, la Belgrad, că atât Serbia, cât şi Kosovo trebuie să-şi intensifice eforturile de normalizare a relaţiilor după cea mai recentă izbucnire de violenţă, dacă vor să se alăture blocului comunitar. Serbia trebuie să se alăture sancţiunilor occidentale contra Rusiei, să elimine corupţia şi crima organizată, să reformeze economia, să îmbunătăţească sistemul de justiţie, climatul de afaceri şi situaţia drepturilor omului.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Decoraţiile statului român nu pot fi conferite foştilor colaboratori ai Securităţii şi persoanelor condamnate. Iohannis a semnat decretul

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea potrivit căreia decoraţiile statului român nu pot fi conferite cetăţenilor care au fost lucrători sau colaboratori ai...

Modificări privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân. Iohannis a semnat decretul

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, actul normativ care modifică şi completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a...

Solicitarea istoricului auto pentru vehiculele din România dezvăluie că sedanul este cel mai popular tip de caroserie

Diferite tipuri de caroserie reflectă nevoi diferite. Unii șoferi preferă hatchback-urile mici, în timp ce alții optează pentru variante mai încăpătoare cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă