23.8 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăPolitică Președintele României, Klaus Iohannis, a primit delegația Grupului Băncii Europene de Investiții...

 Președintele României, Klaus Iohannis, a primit delegația Grupului Băncii Europene de Investiții (BEI), conduse de Președintele BEI, Nadia Calviño

Comunicat de presă

Primirea de către Președintele României, Klaus Iohannis, a delegației Grupului Băncii Europene de Investiții (BEI), conduse de Președintele BEI, Nadia Calviño

Președintele României, Klaus Iohannis, a primit vineri, 8 martie 2024, la Palatul Cotroceni, delegația Grupului Băncii Europene de Investiții, condusă de Președintele BEI, Nadia Calviño.

Președintele României a felicitat-o pe doamna Nadia Calviño pentru preluarea mandatului de Președinte al BEI începând cu 1 ianuarie 2024. Astfel, Președintele Klaus Iohannis a subliniat cooperarea foarte bună dintre România și Banca Europeană de Investiții, cooperare consolidată de-a lungul a peste trei decenii de parteneriat.

A fost evidențiat portofoliul consistent al BEI în țara noastră, concentrat pe finanțarea programelor operaționale, susținerea finanțării sectorului privat în domenii importante pentru dezvoltarea economică și socială a României, precum transport, energie, sănătate, dezvoltare urbană și educație.

În cadrul întrevederii au fost abordate teme de actualitate aflate pe agenda europeană, cum sunt tranziția verde, digitalizarea, inovarea, dar și aspecte privind securitatea și industria apărării în contextul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Președintele Klaus Iohannis a insistat asupra importanței deosebite a dimensiunilor de securitate și apărare și a apreciat lansarea, de către BEI, a programului Inițiativa Europeană Strategică de Securitate (SESI), care finanțează proiecte de infrastructură de securitate civilă și proiecte privind tehnologiile avansate.

Cei doi oficiali au accentuat necesitatea investițiilor în noile tehnologii, luând în considerare provocările existente în legătură cu tehnologiile viitorului, abordare care să contribuie la un profil relevant al Uniunii Europene pe piețele internaționale.

În domeniul tranziției verzi, România este interesată să continue și să dezvolte cooperarea cu BEI. Astfel, a fost subliniat faptul că Pactul Verde European trebuie să aducă prosperitate pentru toți și să implice constructiv cetățenii și mediul economic. Finanțarea oferită de BEI trebuie să facă economia europeană mai puternică, prin investiții care să susțină dezvoltarea industriilor verzi și competitivitatea economică.

Președintele României și Președintele Băncii Europene de Investiții au convenit astfel că implementarea agendei climatice este strâns legată de creșterea competitivității și a coeziunii la nivelul UE și au subliniat, totodată, faptul că dialogul în domeniul finanțării și cel al tehnologiei verzi trebuie amplificat și cu state din afara Uniunii, pentru o tranziție verde incluzivă și eficientă.

Legat de prioritățile României în colaborarea cu BEI pentru următorii ani, Președintele Klaus Iohannis a indicat avantajul competitiv regional pe care țara noastră îl are în anumite domenii, sens în care parteneriatul cu Banca Europeană de Investiții poate facilita o serie de proiecte ambițioase, aflate deja în implementare, în domeniul infrastructurii de transport, precum și a infrastructurii de sănătate.

La rândul său, Președintele BEI, Nadia Calviño, a confirmat importanța României în calitate de stat membru al Grupului BEI și a evidențiat potențialul de dezvoltare și diversificare a serviciilor financiare oferite țării noastre.

În încheiere, Președintele Băncii Europene de Investiții a adresat mulțumiri pentru buna cooperare și a apreciat implicarea autorităților române, atât în derularea proiectelor BEI din România, cât și în efortul comun de construire a unei economii europene competitive și coezive, în beneficiul cetățenilor Uniunii.

Departamentul Comunicare Publică

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad – de la rectorul plagiator, la rectorul student

Alegerile pentru funcția de rector al Universității „Aurel Vlaicu” (UAV) din Arad au înregistrat o premieră mondială: un student a ajuns rector. După...

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad – de la rectorul plagiator, la rectorul student

Alegerile pentru funcția de rector al Universității „Aurel Vlaicu” (UAV) din Arad au înregistrat o premieră mondială: un student a ajuns rector. După...

VIDEO. Mărturii terifiante ale tatălui lui Sebi, băiatul ucis în accidentul de la 2 Mai de către Vlad Pascu: “Ne datorați 500 de lei”

Tatăl lui Sebi Olariu, tânărul care a fost ucis de Vlad Pascu în terifiantul accident de la 2 Mai, a fost prezent în podcastul...
Ultima oră
Pe aceeași temă