18.9 C
București
joi, 19 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalPreședintele Finlandei l-a sunat pe Vladimir Putin în legătură cu aderarea la...

Președintele Finlandei l-a sunat pe Vladimir Putin în legătură cu aderarea la NATO

Președintele Republicii Finlanda, Sauli Niinistö, a avut sâmbătă, 14 mai 2022, o convorbire telefonică cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Președintele Niinistö i-a spus președintelui Putin cum a fost modificată securitatea Finlandei din cauza cererilor rusești de la sfârșitul anului 2021, care vizează împiedicarea țărilor să adere la NATO, precum și invazia masivă a Rusiei în Ucraina din februarie 2022. Președintele Niinistö a anunțat că Finlanda decide să solicite aderarea la NATO în următoarele zile.

CITEȘTE ȘI – Finlanda cere să intre în NATO

Președintele Niinistö a precizat că i-a spus președintelui Putin încă de la prima lor întâlnire din 2012 că fiecare națiune independentă își maximizează securitatea. Este ceea ce se întâmplă și acum. Prin aderarea la NATO, Finlanda își consolidează propria securitate și își asumă responsabilitatea. De asemenea, în viitor, Finlanda dorește să se ocupe de chestiunile practice care decurg din calitatea de vecin al Rusiei într-un mod corect și profesionist.

„Conversația a fost directă și s-a desfășurat normal. Evitarea tensiunilor a fost considerată importantă”, a declarat președintele Niinistö.

CITEȘTE ȘI – Rusia a sistat livrarea de energie electrică Finlandei

Președintele Niinistö și-a reiterat profunda îngrijorare față de suferința umană provocată de războiul pe care Rusia îl duce în Ucraina. Președintele Niinistö a subliniat imperativul păcii. El a transmis, de asemenea, mesajele privind asigurarea evacuării civililor transmise la începutul aceleiași săptămâni de către președintele Volodymyr Zelenski.

Convorbirea telefonică a fost inițiată de Finlanda, a transmis Administrația Prezidențială Finlanda într-un comunicat de presă.

Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Soluția magistraților timișoreni: Dominic Fritz face angajări ilegale

Primarul Timișoarei este învins a doua oară în instanță de către membrii sindicatului din Primărie. A încercat, prin fel de fel de vicleșuguri, să...

Ucraina restricționează livrările de porumb spre portul Reni de la Dunăre

Compania naţională de căi ferate din Ucraina (Ukrzaliznytsia) a introdus restricţii cu privire la transporturile de porumb spre portul Reni de la Dunăre, a...

Accor va deschide un nouhotel Mercure în Cozieni, Ilfov

Grupul hotelier Accor, lider mondial în domeniul ospitalității, își consolideazăportofoliul dinRomânia și din Balcani, prin anunțarea unui nou hotel care se alătură rețelei globale....
Ultima oră
Pe aceeași temă