3.9 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeEconomieAutoPreședinte executiv al Anfia: UE nu pare să înțeleagă implicațiile unui viitor...

Președinte executiv al Anfia: UE nu pare să înțeleagă implicațiile unui viitor complet electric în industria auto

Sectorul auto are probleme în parte pentru că UE încearcă să-și regleze drumul către un viitor complet electric, fără a aprecia implicațiile pentru industrie, susține președintele Anfia, Roberto Vavassori.

Investigația europeană asupra vehiculelor electrice ieftine din China este apreciată, cam târzie și nu va fi suficientă singură pentru a inversa situația.

Sectorul auto are probleme în parte pentru că Uniunea Europeană încearcă să-și regleze drumul către un viitor integral electric, fără a aprecia implicațiile pentru industrie, Roberto Vavassori, șeful asociației comerciale cunoscută sub numele de Anfia și director executiv al furnizorului de elemente de frânare Brembo, a declarat într-un interviu în Bloomberg News .

Acesta apreciază ancheta asupra mașinilor chinezești ca binevenită, dar cu siguranță vine și cu cel puțin un an și jumătate prea târziu. O anchetă serioasă și eficientă ar fi trebuit să aibă loc în liniște.

Acum că navele pline cu vehicule electrice chinezești, spune acesta, și-au părăsit țărmurile și se îndreaptă spre Hamburg și alte porturi europene, potrivit lui Vavassori, este puțin târziu să semnalăm că începem o anchetă, mai ales într-un moment al relațiilor politice și comerciale foarte delicate dintre Europa și China.

„Sunt lucruri pe care ar fi trebuit să le facem cu ani în urmă, în primul rând să instituim tarife egale pentru mașinile europene care merg în China și mașinile chinezești care vin în Europa”, spune Vavassori.

Alte probleme macină Europa. „Nici măcar Comisia Europeană nu o înțelege, în ciuda faptului că atât de mulți comisari sunt extrem de competenți: Europa devine marginală pe scena mondială. Populația noastră îmbătrânește rapid; în sectorul auto am pierdut 5 milioane de mașini produse doar între 2019 și 2022. Nu mai suntem exportator net; de anul trecut suntem importator net de vehicule”, explică Vavassori.

Avem provocări gigantice în față, inclusiv pe frontul energetic. Toată lumea ar trebui să se gândească mult zi și noapte la asta.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

Naționala României, umilită de echipa Danemarcei cu 39-23, e în grupele principale ale Campionatului Mondial de handbal feminin

Naţionala României a fost umilită de echipa Danemarcei cu scorul de 39-23 (21-10), marţi seara, la Herning (Danemarca), în ultimul său meci din Grupa...

Naționala României, umilită de echipa Danemarcei cu 39-23, e în grupele principale ale Campionatului Mondial de handbal feminin

Naţionala României a fost umilită de echipa Danemarcei cu scorul de 39-23 (21-10), marţi seara, la Herning (Danemarca), în ultimul său meci din Grupa...

Joe Biden vrea condamnarea fermă a violenţelor sexuale comise de teroriştii Hamas

Preşedintele american, Joe Biden, a cerut marţi, la Boston, în cadrul unei întâlniri destinate să strângă fonduri pentru campania sa, "condamnarea fără ambiguitate şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă