4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSocialPreoții vor fi obligați să păstreze neutralitatea în campaniile electorale

Preoții vor fi obligați să păstreze neutralitatea în campaniile electorale

Decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române impune preoților obligația de a menține neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declarațiile publice, cât și în activitatea practică, evitând să se implice în probleme cu caracter politic. Opțiunea politică a preoților va fi exprimată exclusiv prin votul personal, secret.

În conformitate cu Îndreptarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitor la anul electoral, publicat duminică de Basilica.ro, această hotărâre a fost adoptată având în vedere alegerile europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale din anul 2024.

„În calitatea sa de cetăţean al Patriei şi de părinte duhovnicesc al tuturor enoriaşilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea şi îndatorirea ca, de pe poziţia şi prin mijloacele duhovniceşti care-i sunt specifice, să participe la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele obştesc şi împotrivindu-se oricăror măsuri sau activităţi care se dovedesc a fi în contradicţie cu învăţătura şi morala creştină ortodoxă. În vederea respectării opţiunilor politice ale credincioşilor săi, preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică, faţă de problemele cu caracter politic. Opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret”, se arată în hotărârea Sfântului Sinod al BOR.

Totodată, Biserica Ortodoxă Română a reconfirmat hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, care interzice arhiereilor, preoților, diaconilor, monahilor și monahiilor din Biserica Ortodoxă Română să se implice în politică partizană. Astfel, le este interzis să devină membri ai unui partid politic sau ai unei organizații asimilabile unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale în calitate de susținători sau să ocupe funcții de demnitate sau înalte funcții publice la nivel central sau local, în statul român sau în alte state.

Orice cleric sau monah care se implică în activități politice în calitate de membru al unui partid sau de candidat, sau care susține un candidat, încalcă jurământul depus la hirotonie și prevederile regulamentelor canonice și disciplinare ale Bisericii Ortodoxe Române. Asemenea abateri vor fi supuse judecății în cadrul Consistoriilor eparhiale, iar persoanele implicate vor fi chemate să aleagă între implicarea politică și misiunea clericală sau viața monahală.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de mare pentru Coreea de Nord, spune Kim Jong Un. Acuzații la adresa SUA

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a acuzat Statele Unite de amplificarea tensiunilor, afirmând că riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de...

SUA extinde sancțiunile împotriva băncilor rusești, rubla atinge un minim istoric

Trezoreria SUA a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, vizând sectorul financiar prin includerea a 118 persoane și entități pe lista restricțiilor. Printre acestea se află...

Papa Francisc a anunțat că îl va canoniza pe Carlo Acutis, un adolescent italian decedat în 2006

Papa Francisc a anunțat că îl va canoniza pe Carlo Acutis, un adolescent italian decedat în 2006, în cadrul unui eveniment deosebit, care va...
Ultima oră
Pe aceeași temă