20.6 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăSocialPreoții vor fi obligați să păstreze neutralitatea în campaniile electorale

Preoții vor fi obligați să păstreze neutralitatea în campaniile electorale

Decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române impune preoților obligația de a menține neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declarațiile publice, cât și în activitatea practică, evitând să se implice în probleme cu caracter politic. Opțiunea politică a preoților va fi exprimată exclusiv prin votul personal, secret.

În conformitate cu Îndreptarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitor la anul electoral, publicat duminică de Basilica.ro, această hotărâre a fost adoptată având în vedere alegerile europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale din anul 2024.

“În calitatea sa de cetăţean al Patriei şi de părinte duhovnicesc al tuturor enoriaşilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea şi îndatorirea ca, de pe poziţia şi prin mijloacele duhovniceşti care-i sunt specifice, să participe la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele obştesc şi împotrivindu-se oricăror măsuri sau activităţi care se dovedesc a fi în contradicţie cu învăţătura şi morala creştină ortodoxă. În vederea respectării opţiunilor politice ale credincioşilor săi, preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică, faţă de problemele cu caracter politic. Opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret”, se arată în hotărârea Sfântului Sinod al BOR.

Totodată, Biserica Ortodoxă Română a reconfirmat hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, care interzice arhiereilor, preoților, diaconilor, monahilor și monahiilor din Biserica Ortodoxă Română să se implice în politică partizană. Astfel, le este interzis să devină membri ai unui partid politic sau ai unei organizații asimilabile unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale în calitate de susținători sau să ocupe funcții de demnitate sau înalte funcții publice la nivel central sau local, în statul român sau în alte state.

Orice cleric sau monah care se implică în activități politice în calitate de membru al unui partid sau de candidat, sau care susține un candidat, încalcă jurământul depus la hirotonie și prevederile regulamentelor canonice și disciplinare ale Bisericii Ortodoxe Române. Asemenea abateri vor fi supuse judecății în cadrul Consistoriilor eparhiale, iar persoanele implicate vor fi chemate să aleagă între implicarea politică și misiunea clericală sau viața monahală.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Guvernul va aproba Strategia Națională de Educație Financiară

Guvernul va aproba în ședința de astăzi Strategia Națională de Educație Financiară (SNEP). “Educaţia financiară are un rol esenţial în această lume a pieţei de...

Israelul va deschide un nou punct de trecere terestră în Fâșia Gaza

Israelul va deschide un nou punct de trecere terestră în Fâşia Gaza, în principal pentru a facilita livrările de ajutoare destinate palestinienilor provenind din...

PSD și PNL au parafat protocolul de colaborare la alegerile locale din Capitală

Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, şi preşedintele PNL Bucureşti, Sebastian Burduja, au semnat protocolul de colaborare pentru alianţa electorală la alegerile locale între cele...
Ultima oră
Pe aceeași temă