16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPremierul României și premierul Republicii Moldova au participat, împreună, la aniversarea patriarhului...

Premierul României și premierul Republicii Moldova au participat, împreună, la aniversarea patriarhului Daniel

Premierul României, Marcel Ciolacu, și premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, au participat, împreună, la București, la ceremonia de aniversare a zilei de naștere a Preafericitului Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Mesajele de felicitare transmise Patriarhului Daniel la împlinirea vârstei de 72 de ani au fost citite, sâmbătă, în cadrul unui eveniment festiv desfășurat în sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, a anunțat agenția de știri Basilica, a Patriarhiei Române. Primul mesaj de felicitare a fost adresat Patriarhului Daniel de către prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean. Șeful guvernului de la Chișinău, aflat într-o vizită privată în România, i-a dorit patriarhului Bisericii Ortodoxe Române să simtă „întotdeauna admirația și mulțumirea sufletelor de care aveți grijă, pe care le îngrijiți și le îndrumați”. În acest context, șeful guvernului Republicii Moldova l-a invitat pe patriarhul României la Chișinău.

Premierul României, Marcel Ciolacu, i-a urat patriarhului Daniel „sănătate deplină, ani mulți și buni în slujirea Bisericii Ortodoxe Române și a neamului românesc de pretutindeni, puteri sporite pentru ducerea la bun sfârșit a proiectelor în care sunteți implicat, în mod special pentru zidirea Catedralei Naționale”. În programul anunțat de Guvernul României nu au fost menționate nici participarea premierului Ciolacu la ceremonia de la Palatul Patriarhiei, nici întâlnirea premierului României cu patriarhul Daniel și cu premierul Recean. Nici în programul oficial al premierului Republicii Moldova nu fuseseră anunțate aceste întâlniri. Totuși, pe facebook, premierul Ciolacu a postat ulterior o fotografie în care apare alături de patriarhul României și de premierul Republicii Moldova. Patriarhul este în centrul imaginii, ca pentru a simboliza forța Bisericii Ortodoxe de a uni cele două state românești. Fotografia postată de premierul Ciolacu este însoțită de un scurt mesaj: “Întru mulți și fericiți ani, Preafericirea Voastră!”. În privința relațiilor dintre România și Republica Moldova, se știe că, acum o lună, Marcel Ciolacu, recent instalat în funcția de premier, se întâlnise, la Chișinău, cu premierul Dorin Recean.

O serie de oficiali au ținut să fie prezenți la ceremonia de la Palatul Patriarhiei, alți oficiali doar au transmis mesaje de felicitare. Mesajul venit de la președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a fost prezentat de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. „În această zi aniversară mă alătur celor care, cu mare bucurie și prețuire vă urează mulți ani fericiți, cu sănătate, putere de muncă și neobosită păstorire rodnică a credincioșilor din țară și de peste hotare”, a transmis Nicolae Ciucă.

Președintele Iohannis nu a fost prezent la ceremonia din 22 iulie 2023 de la sediul Patriarhiei, dedicată aniversării patriarhului Daniel. În schimb, se știe că șeful statului român se întâlnise cu patriarhul BOR acum doi ani, când Preafericitul împlinise 70 de ani. La acel moment, președintele Iohannis îi oferise patriarhului Daniel cea mai înaltă decorație a statului român, “Steaua României”.

Premierul Republicii Moldova a fost în vizită privată la București și l-a felicitat personal pe patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Mai mult, premierul Recean l-a invitat pe Preafericitul Daniel să vină “acasă, în Basarabia, la Chișinău”. Merită observat că premierul Recean a folosit, pentru Republica Moldova, cuvântul Basarabia (uneori evitat la Chișinău), care denumește o provincie istorică a României.

“Vreau să vă spun că sunteți așteptat acasă, în Basarabia, la Chișinău, acolo avem nevoie de un spirit românesc autentic, care vă caută și care în continuu vrea să facă parte din Biserica mamă”

Dorin Recean,

Premierul Republicii Moldova

Preafericitul Daniel le-a mulțumit invitaților prezenți la Palatul Patriarhiei precum și tuturor celor care i-au trimis mesaje de felicitare. „Ne simțim încurajați în activitatea noastră prin aceste mesaje de felicitare și la rândul nostru ne rugăm pentru sănătatea dumneavoastră, și ca Dumnezeu să vă dăruiască ajutor în toate activitățile pe care, în funcțiile respective, le desfășurați”, a spus Preafericitul Daniel.

„Suntem încredințați că împreună vom organiza multe lucruri frumoase și vom avea bucuria rodirii. Singura bucurie autentică este cea a rodirii, a roadelor, a faptelor bune care aduc bucurie beneficiarilor și aceasta este esența credinței creștine”

Preafericitul Daniel,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...

Miniștrii de externe sprijină Ucraina, definesc prioritățile Consiliului Europei și adoptă un tratat privind inteligența artificială

În contextul în care Consiliul Europei împlinește 75 de ani, miniștrii afacerilor externe din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei s-au reunit...
Ultima oră
Pe aceeași temă