22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPremierul Orban al Ungariei a venit la Marcel Ciolacu, înainte să meargă...

Premierul Orban al Ungariei a venit la Marcel Ciolacu, înainte să meargă la Tușnad. Premierul României prefera să fie secretă această întâlnire

Șeful Guvernului Ungariei, Viktor Orban, a avut o întâlnire, la București, cu premierul României, Marcel Ciolacu, înainte ca liderul de la Budapesta să se îndrepte, ca în fiecare an, spre Băile Tușnad, unde se va desfășura “Universitatea de vară Tusványos”.

Viktor Orban, premierul Ungariei, este unul dintre cei mai controversați lideri din UE și din NATO, remarcându-se prin declarații naționaliste și prin relații suspect de bune cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Orban a fost, la data de 19 iulie 2023, la București, unde a avut o întâlnire cu șeful Guvernului României și al PSD, Marcel Ciolacu. În programul premierului Ciolacu, program difuzat anterior de Guvernul României, nu figura această întâlnire cu premierul Ungariei. Surse din Guvernul României au susținut că vizita premierului Ungariei la București a fost o vizită privată și că acesta e motivul pentru care întâlnirea celor doi prim-miniștri n-a fost anunțată în programul premierului României.

În schimb, premierul Ungariei a făcut publică întâlnirea cu premierul României. Orban a postat pe facebook, la mijlocul zilei de 19 iulie, o fotografie în care dă mâna cu Ciolacu. Fotografia este însoțită de un text bilingv. “Találkozó Ion-Marcel Ciolacu román miniszterelnökkel. This is the beginning of a beautiful friendship” (“Întâlnire cu premierul României Ion-Marcel Ciolacu. Acesta este începutul unei frumoase prietenii”), a scris, pe facebook, premierul Ungariei. Pagina oficială de internet a premierului Ungariei oferă chiar mai multe informații. Acestea sunt următoarele: “Premierul român Marcel Ciolacu l-a primit miercuri, în privat, la București, pe premierul Viktor Orbán, a informat Bertalan Havasi, șeful de presă al premierului, pentru MTI. Cei doi șefi de guvern au purtat o conversație informală despre afaceri bilaterale și europene. Viktor Orbán își va continua călătoria de la București la Tusnádfürdő, locul celei de-a 32-a tabere universitare și studențești libere de vară Bálványosi, a spus șeful de presă”. Abia după ce liderul de la Budapesta a făcut publice aceste detalii, Guvernul României a transmis un comunicat în care a confirmat întâlnirea celor doi prim-miniștri.

“Prim-ministrul României Marcel Ciolacu a avut o întâlnire informală cu premierul Ungariei, Viktor Orbán, în cadrul vizitei private pe care acesta o efectuează în România. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că, în ansamblul relațiilor româno-ungare, partea română își dorește să mențină o abordare deschisă, pozitivă, constructivă și concentrată pe proiecte concrete în beneficiul cetățenilor din cele două state. Premierul Ciolacu a salutat susținerea manifestată de guvernul maghiar pentru eforturile României de aderare la spațiul Schengen și a exprimat speranța că Ungaria va continua să fie un aliat al țării noastre în această privință.

Cei doi premieri au discutat despre inițierea unui proiect comun de infrastructură care să aibă un impact economic semnificativ pentru ambele țări. De asemenea, premierul român a subliniat necesitatea intensificării investițiilor companiilor românești în Ungaria. În perspectiva preluării Președinției Consiliului UE de către Ungaria în primul semestru al anului viitor, a avut loc și un schimb de opinii între cei doi oficiali pe tema priorităților la nivel european. În cadrul întâlnirii, premierul Ciolacu a evidențiat și importanța transmiterii de mesaje de susținere a solidarității și unității la nivelul Uniunii Europene, a sprijinului UE și NATO pentru Ucraina în contextul agresiunii militare a Rusiei”, a transmis Guvernul României.

La ediția precedentă a taberei Tusványos, la data de 23 iulie 2022, premierul Orban al Ungariei ținuse un discurs provocator, care a pus într-o lumină proastă inclusiv România, pe motiv că discursul fusese rostit pe teritoriul României. “Există o lume în care popoarele europene sunt amestecate cu oameni din afara Europei. Aceasta este o lume de rasă mixtă (…). Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”, declara la Tușnad, acum un an, premierul Ungariei. Tabăra din anul 2023 se desfășoară în perioada 18 – 23 iulie. Premierul Ungariei își va ține discursul pe 22 iulie.

După discursul rostit acum un an de Orban la Tușnad, mai mulți lideri europeni, inclusiv președintele României, Klaus Iohannis, au avut o serie de reacții. Șeful statului român n-a pronunțat numele premierului Ungariei dar a subliniat că o societate modernă trebuie să respecte “dialogul intercultural”.

“Într-o societate modernă şi democrată dialogul intercultural este în firescul lucrurilor şi devine sursă a prosperităţii. România va continua să apere drepturile şi interesele minorităţilor sale şi să depună eforturi pentru a construi o societate cât mai incluzivă şi tolerantă”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Acum un an, pe când era președinte PSD dar încă nu era premier, Marcel Ciolacu a criticat dur declarațiile făcute de Viktor Orban la Tușnad. Ciolacu susținea că ideile exprimate de premierul Ungariei au fost “jignitoare pentru toată lumea” și că și-ar fi dorit ca acele declarații să nu fie făcute în România.

“Faptul că un stat membru UE, un lider al unui stat membru UE face anumite declarații împotriva NATO și UE, cred că e cel mai în măsură să răspundă. Cealaltă declarație este incalificabilă – pentru un om politic în anul 2022 să faci o astfel de declarație”

Marcel Ciolacu,

Președintele PSD

Dar chiar dacă premierul Ungariei făcea acele declarații “pe Himalaya”, nu în România, efectele declarațiilor erau aceleaşi, afirma Marcel Ciolacu.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă