3.1 C
Bucharest
Monday, 27 November 2023
HomeInternaționalPremierul olandez Mark Rutte i-ar putea lua locul lui Jens Stoltenberg în...

Premierul olandez Mark Rutte i-ar putea lua locul lui Jens Stoltenberg în fruntea NATO

Premierul olandez în exerciţiu Mark Rutte a declarat sâmbătă că ar fi interesat să-i succeadă lui Jens Stoltenberg în postul de secretar general al NATO, deşi crede că sunt şanse mici să-l obţină, relatează Reuters, potrivit agerpres.ro.

“Un asemenea post ar fi interesant întrucât oferă şansa de a contribui câţiva ani pe scena internaţională într-o perioadă de schimbări globale dramatice”, a spus Rutte într-un interviu acordat postului de radio Den Haag FM.

“Însă sunt şanse mari, dat fiind sprijinul politic pentru asta, ca acest post să fie oferit unei femei europene, ceea ce la fel este foarte bine”, a adăugat premierul olandez, care în luna iulie şi-a anunţat în mod surprinzător retragerea din politica internă, odată cu demisia guvernului său.

El a spus în acelaşi interviu că nu se consideră un favorit pentru postul de secretar general al NATO şi că nu va începe o campanie personală cu obiectivul de a ajunge în acest post.

Jens Stoltenberg îşi va încheia mandatul în octombrie 2024, după ce acesta i-a fost deja prelungit de patru ori în contextul războiului din Ucraina.

Unele guverne ale statelor membre NATO consideră că ar fi sosit momentul ca Alianţa să aibă în premieră o femeie în postul de secretar general, dar deocamdată nu a apărut niciun nume care să asigure consensul necesar.

Iohannis apare drept candidat la postul de secretar general NATO

Președintele României, Klaus Iohannis, apare drept candidat la postul de secretar general NATO, într-o analiză realizată de publicația Politico.

Articolul a fost publicat la data de 30 ianuarie 2023. Discuția pe acest subiect apare în contextul finalului de mandat al actualului secretar general, norvegianul Jens Stoltenberg. Mandatul lui Stoltenberg ar fi trebuit să se termine dar a fost prelungit, în martie 2022, întrucât NATO a avut nevoie de continuitate în funcția de secretar general, după ce Rusia a atacat Ucraina. Stoltenberg ar urma să se retragă din fruntea NATO la 30 septembrie 2023.

Chiar și în acest moment, varianta cea mai probabilă ar fi o nouă prelungire a mandatului lui Stoltenberg, afirmă Politico. “Stoltenberg ar dori să rămână”, a dezvăluit, sub protecția anonimatului, un înalt oficial al NATO.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Se verifică achizițiile de vaccinuri. Începe urmărirea penală pentru Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă

Președintele Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală referitoare la Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, a anunțat Administrația Prezidențială în ziua...

Sebastian Burduja: Din păcate, România nu are o strategie energetică națională aprobată

România are de îndeplinit și anul viitor mai multe ținte și jaloane din PNRR pentru a primi bani de la Uniunea Europeană pentru digitalizare...
00:00:41

VIDEO. Trei studenți americani de origine palestiniană au fost împușcați

Poliția și agenții federali au căutat un bărbat înarmat care a împușcat și rănit trei studenți de origine palestiniană în Burlington, Vermont, în ceea...
Ultima oră
Pe aceeași temă