Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat miercuri (11 ianuarie) că speră să obțină returnarea sculpturilor din Partenon, cunoscute în Marea Britanie sub numele de marmura Elgin, dacă va câștiga un al doilea mandat.
Marea Britanie și Grecia au început recent discuții noi cu privire la un posibil acord pentru a pune capăt disputei de lungă durată, Grecia căutând returnarea permanentă de la Muzeul Britanic a sculpturilor vechi de 2.500 de ani scoase din templul Partenon, la începutul secolului al XIX-lea, de către Diplomatul britanic Lord Elgin când era ambasador în Imperiul Otoman, potrivit Reuters.
„ A existat acum o schimbare semnificativă în Regatul Unit atât la nivelul opiniei publice, dar și la nivelul oamenilor care au cunoștințe despre această problemă”, a declarat Mitsotakis președintelui grec Katerina Sakellaropoulou.
Premierul grec Mitsotakis vrea returnarea sculpturilor din Partenon, deși nu se așteaptă la rezultate imediate
„ Nu mă aștept la rezultate imediate, dar cred că ne-am mișcat deja foarte sistematic, iar dacă poporul grec are din nou încredere în noi, cred că putem atinge acest obiectiv după alegeri”, a adăugat el.
Grecia l-a acuzat pe Lord Elgin de furt și nu recunoaște Muzeul Britanic drept proprietar al sculpturilor.
British Museum a exclus întotdeauna returnarea pieselor din colecția sa, care includ aproximativ jumătate din friza de 525 de picioare (160 de metri) care a împodobit Partenonul și susține că au fost achiziționate în mod legal.
Premierul grec declară că nu a știut de interceptarea telefonică a liderului unui partid de opoziție
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a reiterat luni că nu știa că telefonul liderului Partidului Socialist (PASOK), Nikos Androulakis, a fost ascultat în 2021, încercând să se distanțeze de eveniment, într-un discurs adresat populației.
Cazul, care a izbucnit săptămâna trecută, a stârnit revoltă, partidele de opoziție cerând o anchetă amănunțită și catalogând dezvăluirile drept Watergate-ul personal al lui Mitsotakis, scrie Reuters.
Primul ministru, al cărui partid se confruntă cu o luptă pentru realegerea de anul viitor, și-a cerut scuze sâmbătă față de Androulakis, spunând că nu știa de interceptarea serviciilor de informații și că nu ar fi aprobat-o.
Luni, Mitsotakis a adăugat într-un discurs televizat: „Ceea ce s-a întâmplat poate că a fost legal, dar a fost o greșeală. Nu am știut și, evident, nu aș fi permis niciodată acest lucru”.
El a declarat că a aflat despre interceptarea telefonului lui Androulakis abia „în urmă cu câteva zile” și a anunțat, de asemenea, măsuri de întărire a controlului asupra operațiunilor serviciului de informații EYP și de sporire a transparenței asupra practicilor sale.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!