24.7 C
București
luni, 26 septembrie 2022
AcasăInternaționalPremierul grec declară că nu a știut de interceptarea telefonică a liderului...

Premierul grec declară că nu a știut de interceptarea telefonică a liderului unui partid de opoziție

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a reiterat luni că nu știa că telefonul liderului Partidului Socialist (PASOK), Nikos Androulakis, a fost ascultat în 2021, încercând să se distanțeze de eveniment, într-un discurs adresat populației.

Cazul, care a izbucnit săptămâna trecută, a stârnit revoltă, partidele de opoziție cerând o anchetă amănunțită și catalogând dezvăluirile drept Watergate-ul personal al lui Mitsotakis, scrie Reuters.

Primul ministru, al cărui partid se confruntă cu o luptă pentru realegerea de anul viitor, și-a cerut scuze sâmbătă față de Androulakis, spunând că nu știa de interceptarea serviciilor de informații și că nu ar fi aprobat-o.

Luni, Mitsotakis a adăugat într-un discurs televizat: „Ceea ce s-a întâmplat poate că a fost legal, dar a fost o greșeală. Nu am știut și, evident, nu aș fi permis niciodată acest lucru”.

El a declarat că a aflat despre interceptarea telefonului lui Androulakis abia „în urmă cu câteva zile” și a anunțat, de asemenea, măsuri de întărire a controlului asupra operațiunilor serviciului de informații EYP și de sporire a transparenței asupra practicilor sale.

El a declarat că serviciul de informații al AEP a subestimat dimensiunea politică a supravegherii sale care, deși respectă legea, a fost „inacceptabilă din punct de vedere politic”.

Androulakis, membru al Parlamentului European din 2014, care a fost ales lider al partidului PASOK în decembrie 2021, a declarat vineri că a aflat că EYP i-a ascultat conversațiile la sfârșitul anului 2021. El nu a dezvăluit sursa sa pentru aceste informații.

La începutul acestei zile, șeful EYP, Panagiotis Kontoleon, și șeful său de cabinet, Grigoris Dimitriadis, au demisionat în mod neașteptat din cauza acestui caz.

PASOK este al treilea partid politic ca mărime din Grecia și a fost timp de decenii principalul rival politic al partidului conservator al lui Mitsotakis, Noua Democrație.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Exit Poll: Extrema dreaptă din Italia, condusă de Meloni, câștigă alegerile

O alianță de dreapta condusă de partidul “Frații Italiei”, la cârma căruia se află Giorgia Meloni, a obținut o majoritate clară în viitorul parlament,...

Deși licitația pentru corvete fusese câștigată cu un preț fix, România se oferă să plătească mai mult pe cele patru nave militare

România își exprimă generozitatea față de Franța, oferindu-se să plătească mai mult decât se stabilise la licitația pentru corvete, destinate Forțelor Navale Române. Contractul viza...

Războiul Rusia – Ucraina. Patriarhul Moscovei susține că un rus care moare în Ucraina e iertat de toate păcatele

Dacă un militar rus moare în "operațiunea specială" din Ucraina, acest sacrificiu "spală toate păcatele pe care o persoană le-a făcut", susține patriarhul Moscovei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă