9.7 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomePoliticăPrefectul Capitalei sare la gâtul lui Nicușor Dan: „Nu are ce căuta...

Prefectul Capitalei sare la gâtul lui Nicușor Dan: „Nu are ce căuta la pupitrul unei instituţii serioase. Distribuie fake news-uri”

Prefectul Municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă, a declarat că primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, distribuie fake news-uri în privința retrocedării a 12 hectare din parcul IOR.

„Pe 9 octombrie, în calitate de Prefect, am depus la Tribunalul Bucureşti cererea de chemare de judecată, în contradictoriu cu Primăria Municipiului Bucureşti şi a proprietarul terenului, pentru anularea Dispoziţiilor de retrocedare a suprafeţei de aproximativ 12 ha de teren din Parcul IOR. Este vorba despre solicitarea de constatare a nulităţii absolute a Dispoziţiilor Nr. 4333/18.05.2005 şi Nr. 4334/18.05.2005 emise de către Primarul General al Municipiului Bucureşti de la acea vreme, Adriean Videanu, prin care s-a restituit în natură terenul în cauză doamnei Cocoru Maria”, a transmis, joi seară, Rareş Hopincă, într-un comunicat de presă.

Acesta afirmă că a făcut acest demers pentru că a constatat lipsa de acţiune a lui Nicușor Dan. „Nicuşor Dan a promis că va ataca retrocedarea nelegală în instanţă, dar, în fapt, nu a făcut niciun demers. Prin acţiunea formulată i-am dat ocazia să susţină şi în instanţă ceea ce susţine public, adică revenirea parcului în proprietatea municipalităţii. Timpul ne va demonstra că Primarul General este vehement doar în faţa presei, înainte de campania electorală. Declaraţiile de astăzi ale acestuia sunt însă jenante. Un fake news evident, care nu are ce căuta la pupitrul unei instituţii serioase”, susţine prefectul municipiului Bucureşti.

Rares Hopinca - Image

Rareş Hopincă afirmă că Tribunalul Bucureşti este instanţa competentă, iar cererea pe care a depus-o se va judeca acolo. „Modul în care este organizat Tribunalul, pe secţii, este o chestiune internă, administrativă, care nu poate afecta judecarea dosarului. În administraţia publică, două dintre cele mai importante valori sunt responsabilitatea şi asumarea. În cazul în care instanţa va constata că amenda anunţată de primar în urmă cu două săptămâni este fantasmagorică şi nu are temei legal, eventualele despăgubiri ar trebui să fie plătite de persoana fizică Nicuşor Dan, nu de toţi bucureştenii”, a mai transmis prefectul.

Nicuşor Dan a afirmat că nici fostul primar general, Gabriela Firea, nici primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, nu au fost în stare să vină cu dovezi că în zona IOR a fost parc, arătând că există o decizie judecătoarească, confirmată de ÎCCJ, care spune că acolo nu e parc. El a menţionat că în această situaţie trebuie să vină altcineva şi să dovedească faptul că e parc.

200 de oameni au protestat în fața Primăriei Generale

Nemulțumit că Nicușor Dan nu se implică în recuperarea celor 12 hectare retrocedate din Parcul IOR, Robert Negoiță a organizat, joi, un protest în fața Primăriei Capitalei.

La mitingul organizat de PSD Sector 3 au participat aproximativ 200 de persoane. Pe lângă primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, au mai fost prezenți și secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ţuţuianu, viceprimarul Sectorului 3, Elena Petrescu, consilieri generali sau locali ai PSD.

Protestatarii au scandat „Vrem parcul înapoi” şi au afişat pancarte cu mesajele: „Nicuşor susţine mafia retrocedărilor”, „Nicuşor tace pentru un plicuşor”, „Nicuşor, lasă plicuşorul de la madam Cocor”, „Nicuşor a amanetat Parcul IOR”, „PMB, 2022: ‘IOR n-a fost parc’. Ruşine să vă fie!”.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă