7.6 C
București
sâmbătă, 9 noiembrie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriPrăbușirea Băncii Silicon Valley: șeful i-a implorat pe giganții din tehnologie să...

Prăbușirea Băncii Silicon Valley: șeful i-a implorat pe giganții din tehnologie să nu intre în panică 

Titanii tehnologiei s-au luptat pentru a-și retrage depozitele într-o cursă bancară care a trimis unde de șoc în întreaga lume

Când sunteți în pragul unei crize, rareori este un sfat bun să rugați oamenii să nu intre în panică. Dar exact asta a făcut Greg Becker scriu jurnaliștii de la The Telegraph. „ Vă cer să rămâneți calmi, pentru că asta este important”, le-a spus directorul executiv al Silicon Valley Bank șefilor din industria tehnologică într-un apel telefonic privat joi. „V-am fost susținători pe termen lung – ultimul lucru pe care trebuie să-l faceți este sa intrați panică.” Motivul nu a avut efectul scontat.

Prăbușirea Băncii Silicon Valley: șeful i-a implorat pe giganții din tehnologie să nu intre în panică
Oamenii se adună în afara sediului Silicon Valley Bank (SVB) din Santa Clara, California, SUA, 10 martie 2023. REUTERS/Nathan FrandinoP

Vineri, autoritățile de reglementare din SUA au preluat controlul asupra creditorului din California în cel mai mare colaps bancar de la criza din 2008.


Acțiunile fuseseră deja suspendate, la o zi după ce au scăzut cu 60%, deoarece capitaliștii de risc le-au spus startup-urilor să-și retragă depozitele. Temerile de contagiune au apărut în cascadă în întreaga lume în următoarele 24 de ore. Acțiunile giganților de pe Wall Street JP Morgan, Citigroup și Bank of America au scăzut, iar temerile s-au răspândit la creditorii europeni, HSBC, Barclays și Standard Chartered scăzând vineri dimineață.

Între timp, directorii Băncii Silicon Valley au abandonat planurile de a strânge fonduri într-o încercare disperată de a-și remedia bilanțul și au început, în schimb, discuții cu privire la o vânzare rapidă. Fondatorii start-up-urilor și investitorii își evaluau frenetic expunerea la bancă.

Firma de capital de risc Hustle Fund, într-un e-mail intitulat „anunț urgent pentru clienții SVB”, a spus că „nu doresc să creeze panică”, dar a sfătuit companiile la ce alte bănci ar putea trece, oferindu-se să ofere prezentări. Tehnicienii sunt obișnuiți să explodeze și să explodeze, dar banca lor preferată a fost definită de fiabilitatea sa.

Silicon Valley Bank a fost înființată în 1982, când bancherii de la Wells Fargo Roger Smith și Bill Biggerstaff, împreună cu profesorul de la Stanford Bob Medearis, au văzut o oportunitate de a servi grupul în creștere de companii de tehnologie din California de Nord, multe dintre ele simțindu-se neînțelese de bancherii tradiționali.

Meadearis și-a convins prietenii de poker să ofere o parte din investiția inițială în bancă, iar clienții timpurii, cum ar fi Cisco, i-au oferit un punct de vedere pe piață.

Spre deosebire de multe alte afaceri financiare din California, Silicon Valley Bank nu era în afacerea de a investi. În timp ce capitaliștii de risc și start-up-urile au făcut și au pierdut miliarde în bula și prăbușirea tehnologiei, banca era în afacerea mai sobră de a deține depozite și a face împrumuturi.

S-a extins treptat și cu atenție, deschizând o sucursală la Londra în 2004 și răspândindu-se în Europa și Asia, pe lângă baza sa din SUA.

Compania se autoproclamă „singura bancă dedicată sectorului inovației din întreaga lume”. Becker, directorul său executiv, a fost, de asemenea, o constantă, alăturându-se băncii în 1993 și devenind director executiv în 2011.

„Au fost campioni pentru start-up-uri”, spune Haakon Overli, un investitor la Dawn Capital pentru The Telegraph.

Criza băncii a început dintr-o poziție de forță. În 2020, pe măsură ce munca de acasă și blocajele au făcut ca afacerile și gospodăriile să depindă mai mult ca niciodată de tehnologie, investitorii au turnat bani în start-up-uri, care la rândul lor au pus banii la bancă.

Depozitele au crescut de la 62 de miliarde de dolari în 2019 la 173 de miliarde de dolari la sfârșitul anului trecut. Banca nu a putut să împrumute aceste fonduri în același ritm frenetic cu care au venit.

În schimb, compania a investit în titluri de creanță pe termen lung legate de obligațiuni guvernamentale și credite ipotecare din SUA.

A fost o mișcare inteligentă într-o eră a randamentelor scăzute, dar pe măsură ce băncile centrale au început să crească ratele dobânzilor, valoarea investițiilor băncii a scăzut.

Miercuri, a anunțat că a suferit o pierdere considerabilă din vânzarea obligațiunilor în acest an și intenționează să vândă 2,25 miliarde de dolari în acțiuni pentru a acoperi deficitul. Asta ar fi putut fi. Dar momentul nu ar fi putut fi mai rău.

Joi, banca americană Silvergate, un creditor specializat în criptomonede, s-a prăbușit după ce nu și-a reușit să-și revină din expunerea sa la platforma de criptomonede făcută FTX. Acest lucru a ridicat temerile cu privire la expunerea băncilor la industria tehnologică.

Apelurile lui Becker la calm au ajuns în urechi surde. Founders Fund, investitorul de capital de risc fondat de influentul investitor Peter Thiel, a sfătuit companiile să-și retragă depozitele, spunând că nu există niciun dezavantaj. Alții, cum ar fi Union Square Ventures și Bessemer Venture Partners, au făcut același lucru.

„Este o dilemă a prizonierilor”, a spus un investitor, spunând că, deși a existat o încredere colectivă în bancă, nicio companie nu a vrut să fie singura care să nu-și scoată banii și să suporte pierderi. Un capitalist de risc a spus că natura strânsă a comunității din Silicon Valley înseamnă că există un risc mai mare ca companiile să retragă bani în sincronizare.

„În mod clar, Silicon Valley Bank nu este diversificată; clienții lor sunt foarte concentrați, au aceleași modele de afaceri și aceleași canale de comunicare și împărtășesc aceleași capitaluri de risc investite unul în celălalt. Ajută la ridicare, dar efectul se poate inversa.”

Criza s-a extins vineri în Marea Britanie, în ciuda asigurărilor din partea directorilor britanici că filiala britanică era închisă și o entitate capitalizată separat, cu propriile active și management. „Silicon Valley Bank UK este o entitate independentă, cu propriul bilanț și structură de guvernanță”, a declarat Erin Platts, directorul executiv al Silicon Valley Bank UK.

„Am fost atât de impresionați de sprijinul venit din partea comunității noastre de investitori și fondatori din Marea Britanie în ultimele zile. Apreciem că acesta este un moment îngrijorător pentru clienții noștri, așa că lucrăm neobosit pentru a-i sprijini și a oferi mai mult context.”

Overli de la Dawn Capital spune că, în general, „oamenii sunt de fapt foarte calmi”, dar adaugă „dacă ai mulți bani la o singură bancă, ar trebui să te gândești cum să-i optimizezi”. Un alt investitor în tehnologie spune:

„Fondurile din SUA acționează, probabil, rațional [prin retragerea de numerar].
Dar unele fonduri din Marea Britanie sunt stupide și isterice și creează contagiune. Este foarte inutil, deoarece o bancă în Marea Britanie se bazează în întregime pe brand versus realitate.”

Vineri după-amiază, antreprenorii îi împingeau pe marii investitori să iasă public în sprijinul entității britanice. „Avem nevoie de capitaluri de risc să se unească pentru a spune că [banca] este solidă, dar toată lumea are grijă de ei înșiși”, spune unul.

Majoritatea deponenților din Marea Britanie nu pot scoate numerar din cauza unei ferestre de retragere de 30 de zile, care dă timp entității britanice să evite o rulare bancară. Părintele american nu este atât de norocos. Dacă banca, care este acum controlată de oficiali guvernamentali, nu poate găsi un cumpărător, deținătorii de depozite se confruntă cu pierderi de miliarde. În ciuda rugăminților lui Becker pentru calm, panica este în aer.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Răzvan Lucescu, dezamăgit după înfrângerea suferită de PAOK în fața lui Manchester United!

PAOK Salonic a pierdut cu scorul de 0-2 partida disputată împotriva lui Manchester United pe Old Trafford, în a patra etapă a fazei grupelor...

BNR menține dobânda-cheie la 6,5% pe an, în prima ședință a noului Consiliu de Administrație

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis vineri să mențină rata dobânzii de politică monetară la 6,5% pe an, alături...

Eroare neașteptată! Germania a convocat din greșeală un fotbalist leton pentru meciurile din Liga Națiunilor

Naționala Germaniei a fost nevoită să excludă un jucător din lotul său pentru meciurile cu Bosnia-Herțegovina și Ungaria, după ce a constatat că Dario...
Ultima oră
Pe aceeași temă