5.2 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăBNR menține dobânda-cheie la 6,5% pe an, în prima ședință a noului...

BNR menține dobânda-cheie la 6,5% pe an, în prima ședință a noului Consiliu de Administrație

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis vineri să mențină rata dobânzii de politică monetară la 6,5% pe an, alături de rata pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,5% și rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,5%.

Aceasta este prima ședință a noului Consiliu de Administrație al BNR, aprobat de Parlament în octombrie, iar decizia de menținere a dobânzii-cheie este în linie cu așteptările analiștilor, care anticipau o stabilizare la 6,5% până la finalul anului 2024.

BNR a început procesul de relaxare monetară în luna iulie, reducând dobânda de la 7% la 6,75%, urmată de o nouă reducere în august, la nivelul actual de 6,5%.

În ședința de vineri, Consiliul a aprobat și Raportul asupra inflației pentru noiembrie 2024, bazat pe cele mai recente date economice.

Inflația anuală a scăzut la 4,6% în septembrie, dar a rămas peste intervalul țintă al BNR, de 1,5%-3,5%.

Potrivit prognozei actualizate, inflația va crește ușor spre finalul anului și va oscila în prima jumătate a lui 2025, rămânând temporar peste ținta BNR. Factorii care contribuie la aceste fluctuații includ efectele de bază, seceta severă din 2024 și creșterea cotațiilor unor mărfuri care influențează prețurile alimentelor și energiei.

Inflația este așteptată să scadă gradual, situându-se sub limita superioară a intervalului-țintă la începutul lui 2026, dar rămânând în proximitatea acesteia până la sfârșitul orizontului de prognoză. Această scădere va fi influențată de efecte de bază dezinflaționiste, o încetinire a creșterii prețurilor importurilor și o ajustare descendentă a anticipațiilor inflaționiste pe termen scurt.

Riscurile și incertitudinile rămân semnificative, fiind legate de politicile fiscale și de venituri care ar putea fi implementate din 2025 pentru consolidare bugetară, de condițiile pieței muncii și de dinamica salariilor.

În plus, evoluțiile prețurilor la energie și alimente, precum și cotațiile petrolului, influențate de tensiuni geopolitice, continuă să reprezinte surse de incertitudine.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Ilie Bolojan spune că discuțiile pentru programul de guvernare ar putea începe de marți

Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat luni că, din punctul său de vedere, sunt create premisele pentru ca partidele care au convenit...

Ilie Bolojan spune că discuțiile pentru programul de guvernare ar putea începe de marți

Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat luni că, din punctul său de vedere, sunt create premisele pentru ca partidele care au convenit...

NATO a interceptat trei avioane rusești deasupra Mării Baltice

Avioane de vânătoare F-35 olandeze au interceptat trei aeronave rusești deasupra Mării Baltice vineri și le-au escortat la distanță peste apele internaționale până la...
Ultima oră
Pe aceeași temă