37.4 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognito"Pot să fie și din greieri, dar măcar să știm". Restaurantele vor...

„Pot să fie și din greieri, dar măcar să știm”. Restaurantele vor fi obligate să scrie ce carne și ce E-uri conțin alimentele

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) avertizează restaurantele că, de la data de 15 martie 2023, vor fi obligate să anunțe ce fel de carne și ce E-uri conțin alimentele pe care le oferă clienților.

Președintele ANPC, secretarul de stat Horia Constantinescu, a anunțat că operatorii economici din alimentația publică vor fi obligați să ofere clienților informații despre produsele alimentare similare celor pe care le oferă magazinele. Această obligație figurează într-un Ordin semnat de președintele ANPC, care a fost deja publicat în Monitorul Oficial.

Ordinul urma să intre în vigoare încă din decembrie 2022. Totuși, la solicitarea asociațiilor agenților economici, intrarea în vigoare a fost amânată. Ordinul se va aplica de la data de 15 martie 2023, a precizat Horia Constantinescu.

Lista cu ce E-uri conțin alimentele este obligatorie de la 15 martie

„Legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food. Am emis un Ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european. În sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru”, a declarat Horia Constantinescu într-o conferință de presă organizată, joi, la sediul ANPC.

Președintele ANPC a criticat inițiativa unor restaurante de a introduce, în alimente, uleiul de palmier. Acest ulei nu este interzis dar Horia Constantinescu a cerut să se precizeze ce alimente conțin ulei de palmier.

„Trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier. Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul danubiano – pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranţă am fi avut pe dealurile ţării noastre păduri cu astfel de copăcei”, a argumentat președintele ANPC.

Taxe de protecție?

O problemă foarte importantă, recunoscută de conducerea ANPC, este că sunt localități în care angajații ANPC nu controlează firmele sau le controlează selectiv. Astfel de situații s-au constatat, de exemplu, în județul Gorj. Urmează ca ANPC să-și verifice și angajații proprii. Suspiciunea conducerii ANPC este că patronii firmelor care nu erau controlate își asigurau această „liniște” prin încheierea unor contracte de aprovizionare cu firme sugerate de angajații ANPC. De exemplu, „cei care luau pâine de unde trebuie beneficiau de ne – prezența comisarilor noștri”.

Horia Constantinescu a precizat că restaurantele vor fi obligate să indice în meniuri ce E-uri conțin preparatele pe care le servesc, așa cum și magazinele alimentare sunt obligate să precizeze aceste E-uri pe etichetele produselor de pe rafturi. Această obligație se va aplica și persoanelor fizice care vând alimente prin anunțuri pe internet.

„Am extins noțiunea de operator economic și asupra persoanelor fizice. Pentru că sunt unii care spun pe internet că vând cozonaci ca la mama acasă”

Horia Constantinescu,

Președinte ANPC

Unul dintre vicepreședinții ANPC, Mihai Culeafă, s-a arătat, și el, foarte nemulțumit de calitatea serviciilor de alimentație publică din România. El a făcut această precizare după ce a coordonat acțiuni de control în mai multe județe. La un control a găsit chiar un restaurant care avea intrarea prin toaletă. Prin toaletă se făcea aprovizionarea și tot pe acolo se făcea și servirea.

„Eu sunt bucureștean. Locuiesc în Ilfov. Acum, după ce văd ce probleme sunt, mă gândesc de două ori înainte să mă decid să mănânc în oraș”

Mihai Culeafă,

Vicepreședinte ANPC

Restaurantul cu intrare prin toaletă a fost închis de ANPC. Toaleta lui a rămas însă în funcțiune.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă