4 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeInternaționalPolonia vrea un zid la frontiera cu Belarus

Polonia vrea un zid la frontiera cu Belarus

Polonia anunță că va construi un zid la frontiera cu Belarus. Decizia a fost luată pentru a bloca fluxul de emigranţi, după ce parlamentul polonez a votat controversatul proiect.

Uniunea Europeană acuză guvernul din Belarus că a facilitat crearea unei rute prin care migranţii pot trece frontierele către statele vecine membre, ca răspuns la sancţiunile impuse pentru nerespectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor de către preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

Un zid la frontiera cu Belarus este modalitatea pe care Polonia o va folosi pentru a opri emigranții din Asia

Polonia a luat controversata decizie de a ridica un zid la frontiera cu Belarus, după ce, în ultimele luni, valuri de emigranţi, majoritatea provenind din Orientul Mijlociu sau Asia, au intrat ilegal.

Parlamentul a aprobat proiectul care prevede construcţia, care urmează să fie semnat de preşedintele Andrzej Duda.

Zidul de 5,5 metri va costa 353 de milioane de euro, iar unii critici afirmă că este o risipă de bani. Construcţia va fi echipată cu senzori de mişcare şi un sistem de monitorizare care va acoperi aproximativ jumătate din lungimea graniţei de 400 km dintre Polonia şi Belarus.

Polonia a mobilizat aproape 6.000 de militari la frontiera cu Belarus, în cadrul măsurilor de securitate aplicate pentru oprirea imigranţilor extracomunitari care încearcă să ajungă în spaţiul Uniunii Europene, informează agenţia Reuters, conform blacknews.ro.

În ultimele săptămâni, numărul militarilor polonezi detaşaţi la frontiera dintre Polonia şi Belarus a crescut de la 3.000 la aproape 6.000.

Guvernul intenţionează să termine lucrările la proiectul anunțat până în vara anului următor, relatează BBC, conform oradesibiu.ro.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Evreu împușcat în Israel. Reacția halucinantă a premierului Netanyahu

Premierul Benjamin Netanyahu a avut o reacție de-a dreptul halucinantă, la scurt timp după ce s-a aflat că un evreu a fost împușcat de...

Rusia – Ucraina, ziua 648. Fostul președinte Poroșenko, rivalul lui Zelenski, este oprit să iasă din Ucraina

Petro Poroșenko, fostul președinte al Ucrainei, a fost oprit de autoritățile de frontieră ale Ucrainei să iasă din țară. Poroșenko ar fi urmat să aibă...

Întâlnire Burduja-Macron la COP-28. ,,Avem multe subiecte în comun”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a publicat o fotografie de la o „întâlnire spontană” cu Emmanuel Macron, președintele Franței, de la COP-28.  „Franța și România deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă