7.7 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăInternaționalPolonia va amenda o lege privind Curtea Supremă pentru a obține fonduri...

Polonia va amenda o lege privind Curtea Supremă pentru a obține fonduri UE de recuperare

Polonia va depune un proiect de amendamente la o lege privind Curtea Supremă săptămâna aceasta pentru a îndeplini cerinţele necesare în vederea obţinerii de fonduri UE de recuperare, a declarat marţi ministrul polonez al Afacerilor europene, Szymon Szynkowski vel Sek, relatează Reuters.

Accesul Poloniei la 23,9 miliarde de euro (25,38 miliarde de dolari) în granturi şi 11,5 miliarde de euro în împrumuturi ieftine au fost blocate din cauza unei dispute cu Bruxelles-ul privind independenţa judiciară, potrivit agerpres.ro.

Polonia va amenda o lege ce privește Curtea Supremă pentru a accede mai ușor la fonduri UE, după ce CE i-a cerut reforme în sistemul judiciar

În iunie, Comisia Europeană a declarat că aprobă planul de redresare a Poloniei, dar finanţarea nu va fi acordată până când Varşovia nu va îndeplini reforme în sistemul judiciar.

Von der Leyen spune că Polonia nu îndeplinește condițiile pentru acordarea fondurilor europene pentru redresare post COVID

Comisia Europeană (CE) consideră că ultimele modificări aduse sistemului judiciar polonez sunt insuficiente pentru a permite acordarea fondurilor UE menite să stimuleze economia şi să sprijine redresarea în urma pandemiei de COVID-19.

Noua lege privind sistemul disciplinar pentru judecători se află încă în analiză, a declarat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Dar pot spune deja că această nouă lege nu asigură că judecătorii pot pune la îndoială statutul altui judecător fără a risca proceduri disciplinare”, a adăugat ea.

Acest lucru a trebuit să fie clarificat înainte ca prima tranşă să poată fi eliberată, a confirmat von der Leyen.

De luni de zile, CE blochează eliberarea a miliarde de euro pentru Polonia ca urmare a deficienţelor flagrante din sistemul judiciar polonez, amintește Agerpres.

În ultima perioadă, CE a convenit cu guvernul de la Varşovia asupra condiţiilor pentru plata a până la 35 de miliarde de euro.Varşovia a presupus că dizolvarea unei camere de disciplină controversate pentru judecători nu ar contraveni acestor condiţii.

Camera disciplinară a Curţii Supreme, înfiinţată în 2018, s-a aflat în centrul reformelor judiciare urmărite de guvernul naţionalist conservator al partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS). Această cameră disciplinară avea puterea de a pedepsi şi de a demite orice judecător.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

10 instrumente de scris esențiale pentru proiectele de lucru manual 

Descoperă o serie de instrumente de scris care pot transforma orice proiect de lucru manual într-o operă de artă! De la creioane cerate,...

Volumul lucrărilor de construcții, în scădere cu 4,1% în primele 10 luni ale anului

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), volumul lucrărilor de construcții a înregistrat o scădere de 4,1% în primele zece luni ale...

Cum să creezi un impact vizual impresionant prin detalii subtile în decorul casei tale

În lumea designului interior, detaliile mici au puterea de a transforma un spațiu obișnuit într-unul remarcabil și memorabil. Chiar dacă pot părea nesemnificative...
Ultima oră
Pe aceeași temă