18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăPoliticăUSR critică proiectele noilor legi ale Educației

USR critică proiectele noilor legi ale Educației

Uniunea Salvaţi România (USR) susţine că noile proiecte al legilor Educaţiei prezentate de ministrul Sorin Cîmpeanu îi “spală” nu doar pe plagiatori, ci şi pe profesorii sau educatorii agresori, cercetaţi pentru violenţă fizică, hărţuire sau abuz.

Potrivit unui comunicat al USR, printre numeroasele prevederi “controversate”, “chiar aberante” ale noilor legi prezentate de ministrul Cîmpeanu se numără şi cele care “permit” profesorilor sau educatorilor agresori să predea în continuare, fiind mutaţi la alte clase.

“USR consideră că profesorii sau învăţătorii suspectaţi de agresiune fizică sau emoţională nu ar trebui lăsaţi să predea la nicio clasă pe durata cercetării disciplinare, ci ar trebui să fie suspendaţi temporar din funcţie. (…) Profesorii sau educatorii care pun în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a antepreşcolarilor, preşcolarilor sau elevilor vor fi pur şi simplu mutaţi în altă clasă sau grupă, pentru a fi mai departe – cu doar câţiva paşi – de victimă sau victime. Astfel, aceştia vor putea, eventual, porni de la zero, cu un colectiv proaspăt, netraumatizat încă”, se arată în comunicatul citat.

USR consideră că un cadru didactic suspectat de comiterea unor astfel de fapte nu ar trebui lăsat să predea la nicio clasă pe durata cercetării disciplinare. De asemenea, afirmă reprezentanţii acestui partid, profesorii suspectaţi de agresiune fizică sau emoţională ar trebui să fie suspendaţi temporar din funcţie, chiar cu păstrarea drepturilor salariale.

Useriștii amintesc că în dezbaterea parlamentară se află un astfel de proiect de lege, dar este “blocat” în Camera Deputaţilor de peste un an.

“Proiectul, susţinut şi de USR, prevede suspendarea de drept a contractelor de muncă pentru cadrele didactice trimise în judecată pentru săvârşirea unor fapte contra libertăţii şi integrităţii sexuale sau pentru orice alte fapte penale contra persoanei, săvârşite cu intenţie, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti”, mai precizează USR.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Violență politică în Germania: un eurodeputat social-democrat a fost grav rănit de persoane necunoscute

Un eurodeputat al Partidului Social Democrat (SPD), aflat la putere în Germania, a fost grav rănit de necunoscuţi în timp ce lipea afişe electorale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă