15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăPoliticăSesiunea parlamentară ar putea începe cu o moțiune de cenzură

Sesiunea parlamentară ar putea începe cu o moțiune de cenzură

Sesiunea parlamentară de toamnă începe miercuri pe fondul tensionat al alegerilor interne din cele două partide principale aflate la guvernare. Mai mult decât atât, opoziția amenință cu o moțiune de cenzură.

Pesediștii s-au reunit ieri, la Neptun, în cadrul Consiliul Național al partidului. Se pare că inițial, Marcel Ciolacu şi Sorin Grindeanu au dorit ca o moțiune de cenzură să fie depusă după Congresele PNL și USR PLUS, însă Paul Stănescu şi Gabriela Firea au insistat ca documentul să fie depus înainte, la începutul sesiunii.

Calcule: când să depună o moțiune de cenzură  

Până la urmă, la Neptun, liderii PSD au decis să depună moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu când vor avea cele 234 de voturi necesare pentru ca aceasta să treacă. El a precizat că la acest moment, opoziţia are in Parlament 204 voturi.

Întrebat dacă există posibilitatea ca moţiunea de cenzură să fie depusă înaintea Congreselor PNL şi USR PLUS, liderul PSD a răspuns: „Sunt ferm convins că şi domnul Simion îşi doreşte ca această moţiune de cenzură să treacă şi nu să o depunem de dragul să o depunem. Nu ştim, dacă avem suficiente semnale că avem suficiente voturi s-ar putea să o depunem şi după Congres sau poate românii îşi vor dea seama şi vor pune presiune şi dl Iohannis îşi va da seama pe cine a pus premier”.

Cu doar două zile înainte, liderul PSD a precizat că, ţinând cont de faptul că sesiunea parlamentară începe la 1 septembrie, „în primele zece zile categoric va fi depusă moţiunea”, astfel ea ar urma să fie dezbătută și votată în Parlament înaintea celor două congrese. „Nu mai condiţionăm moţiunea de congresele lor sau altceva. O să cadă Guvernul, categoric”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Nu există în acest moment altă soluţie decât crearea unei alte majorităţi. PSD nu va face un guvern cu PNL sau cu USR PLUS. Este de noaptea minţii să credeţi că noi vom intra într-un guvern cu domnul Cîţu sau cu domnul Oros. Se poate creiona o altă majoritate politică. Dacă nu, nu e un capăt de ţară şi există şi posibilitatea unui guvern minoritar. Dar, din punctul meu de vedere şi al altor colegi, nu există altă soluţie decât alegeri anticipate” MARCEL CIOLACU, PREȘEDINTE PSD

Între timp, liderii PSD care se pregăteau să meargă în Neptun pentru întâlnirea de luni au mers și la Vama Veche. Ciolacu și Grindeanu nu au ratat ocazia să își facă o poză în Vamă și să îl ironizeze pe Florin Cîțu, care spusese și el că va merge în această stațiune. „Florin, noi suntem aici. Tu?!”, a scris Marcel Ciolacu.

Premierul a dat replica destul de rapid. „Vacanţă frumoasă până în 2028. I got this (n.r. mă ocup eu de asta)”, a scris la rândul său, pe Facebook.

Provocările sesiunii parlamentare

În afară de amenințarea cu o moțiunea de cenzură, coaliția se confruntă și cu faptul că nu a reușit să își impună niciuna dintre reformele esențiale din programul de guvernare. Pe unele dintre ele, nici măcar nu le-au demarat, iar formațiunea care decontează electoral implementarea lor este USR PLUS.

Situația rămâne tensionată în privința desființării Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), iar comisia pentru Codul electoral nici măcar nu și-a început lucrările. Coaliția are însă și alte urgențe – cum ar fi Legea consumatorului vulnerabil de energie electrică.

Potrivit unui raport prezentat de Dan Barna, sâmbătă, la Comitetul Politic al USR PLUS, al doilea partid din coaliție se plânge a că a fost „tras pe sfoară” în privința adoptării legii privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi. „Este unul dintre cele mai mari semne de întrebare legate de funcționarea coaliției. Ca să fie spus clar: Am fost trași pe sfoară”, le-a transmis Dan Barna colegilor din conducerea extinsă a partidului, potrivit news.ro. Vicepremierul subliniază că USR PLUS a propus în programul de guvernare proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi, dar el a fost refuzat de unul dintre parteneri, adică UDMR, care este avantajat în teritoriu de actuala prevedere legală.

„Pentru a nu bloca crearea guvernului am decis crearea unei comisii parlamentare pentru Cod electoral și libertatea fiecărui partener de a negocia parlamentar pentru aceste chestiuni”, a precizat Barna.

„Deși a fost luată în calcul la algoritmul parlamentar ca revenind (președinția comisiei) către USR PLUS, partenerii (PNL şi UDMR – n. red.) au afirmat ulterior că nu a contat la distribuția conducerilor comisiei parlamentare și au condiționat crearea de: a) să NU fie condusă de USRPLUS și b) să aibă un mandat clar negociat dinainte (nu înțelegem atunci de ce mai este nevoie de Comisie). În concluzie, am arătat bunăvoință la crearea guvernului acceptând că decidem chestiunile electorale ulterior în Comisia parlamentară pentru cod electoral. Ulterior, a fost blocată chiar crearea comisiei în sine”, a mai acuzat vicepremierul.  

Citește și: Orban anunță ce calități trebuie să aibă un premier

„Nu îi voi mai ierta pe cei care fac rău PNL”, avertizează Orban

Cele mai citite

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă