8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăPoliticăPER și-a organizat congresul la Parlament, dar a „uitat” să achite factura

PER și-a organizat congresul la Parlament, dar a „uitat” să achite factura

Pentru Congresul din 6 mai 2017, PER s-a folosit de serviciile Centrului Internațional de Conferințe (CIC) al Camerei Deputaților. „La nivelul anului 2017, au fost încheiate de compartimentul de specialitate din cadrul serviciilor Camerei Deputaților, și anume Centrul Internațional de Conferințe, două contracte de prestări servicii ale cărui beneficiar a fost Partidul Ecologist Român, veniturile realizate din activitatea acestui compartiment fiind venituri extrabugetare”, a transmis Camera Deputaților la solicitarea România liberă.    

Serviciile, în valoare de 4.060 euro, respectiv 11.353,66 lei, au constat în organizarea unui punct de înregistrare pentru participanți și a unui eveniment politic, în sala CA Rosetti, în data de 6 mai 2017, respectiv în asigurarea serviciilor de catering, potrivit informațiilor oferite de Camera Deputaților. După ce am folosit spațiile și au mâncat la Parlament, reprezenții PER nu au mai achitat factura.  

Astfel, reprezentanții CIC au fost nevoiți să se adreseze Judecătoriei sectorului 1 și au primit câștig de cauză. În octombrie 2018, instanța admitea cererea Camerei Deputaților și ordona PER să plătească, în termen de 20 zile, 18.405,20 lei contravaloarea serviciilor. De asemenea, PER era obligat la plata către creditoare a penalităţilor de întârziere în cuantum de 0,05% calculate asupra debitului principal, începând cu data scadenţei – 06.06.2018 şi până la data plăţii efective. PER nu a achitat datoria nici în urma deciziei instanței, astfel încât s-a cerut executarea silită a formațiunii, încuviințată în 19 octombrie 2020.  

Contactat de România liberă, liderul PER, Dănuț Pop, susține că formațiunea nu a avut banii necesari pentru plăti factura și nu a atacat decizia Judecătoriei cu apel pentru că cei de la Camera Deputaților „aveau dreptate”. Președintele formațiunii speră să plătească restanța în 2021. PER primește bani doar din fonduri proprii, cum ar fi contribuțiile membrilor, în jur de 50.000, potrivit spuselor lui Pop.

Renegații din PSD, pe listele PER

La alegerile parlamentare din acest an, pe listele PER și-au găsit loc câțiva „ecologiști cu merite deosebile”. Printre ei, Șerban Nicolae, Liviu Pleșoianu sau Cătălin Rădulescu, pe care PSD a refuzat să îi mai pună pe propriile liste. Și actorul Bogdan Stanoevici a candidat pe listele PER. El s-a remarcat după ce a făcut mai multe declarații controversate cu privire la pandemia de COVID-19, iar acum se află internat în stare gravă din cauza virusului.

Între timp, și fostul deputat Cătălin Rădulescu a aflat că este urmărit penal pentru felul cum a obținut titlul de revoluționar. 

PER a fost văzut în general ca un partid satelit al PSD. 

Ce este CIC și câți bani produce

 Sala CA Rosetti, cea închiriată de PER, pentru care nu a achitat factura.

Începând din anul 1994, Camera Deputaților a aprobat înființarea CIC pentru a organiza evenimente cu caracter politic, economic, cultural, științific, sportiv, expoziții si altele. CIC pune la dispoziția organizatorilor și servicii de traducere și interpretariat, sisteme de sunet, ecrane, etc.  

Veniturile realizate în perioada 2016-2020 sunt în valoare de 11.781.422,28 lei (peste 2,4 milioane euro). Nu toți cei care apelează la serviciile CIC sunt însă buni platnici. Camera Deputaților are în total nouă dosare pe rol pentru recuperarea de creanțe de 549.596,01 lei (peste 111.000 euro), debit principal și penalități de întârziere. Numai în acest an, s-au finalizat șase dosare, iar suma recuperată a fost de 8.850,69 lei. Creanțele provin din neîndeplinirea obligației de plată/neplată la termen, contestații împotriva adreselor de înființare a popririi, neexecutare contracte de achiziție publică, răspundere civilă delictuală și bunuri nepredate.

CIFRE

PER, rău platnic

Formațiunea a fost obligată de instanță să plătească 18.405,20 lei reprezentând contravaloare servicii prestate.

Contribuțiile din campanie

PER și-a finanțat campania din acest an cu 474.187 lei, cea mai mare parte a banilor provenind din contribuțiile candidaților.

50.000 de membri

Potrivit declarațiilor liderului PER, Dănuț Pop, formațiunea are aproximativ 50.000 de membri.

500.000 de euro pe an

Veniturile realizate de CIC în perioada 2016-2020 sunt în valoare de 11.781.422,28 lei (peste 2,4 milioane euro).

Peste 111.000 euro de recuperat

Camera Deputaților are în total nouă dosare pe rol pentru recuperarea de creanțe de 549.596,01 lei.

„M-am înscris împreună cu prietenii mei, Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu, în Partidul Ecologist Roman ( PER). Nu spune nimeni că va fi uşor să facem 5%, să intrăm în Parlament, însă suntem luptători”, spunea Cătălin Rădulescu, înainte de alegeri, însă PER nu a reușit nici de această dată să intre în Parlament. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă