19.6 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021

Parlamentul a aprobat prelungirea stării de urgenţă. Guvernul trebuie să dea un raport săptămânal

Una dintre prevederile deciziei Parlamentului este ca Guvernul Orban să prezinte săptămânal un raport privind măsurile luate în contextul crizei coronavirusului și al stării de urgență.

Votul de joi, 16 aprilie, s-a desfășurat online. S-au înregistrat 404 voturi „pentru”, 29 „împotrivă” şi 5 abţineri.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a solicitat eliminarea articolelor care prevăd obligații speciale pentru Guvern, aceeași sugestie având şi liderul deputaţilor USR, Cătălin Drulă. Propunerile au fost, însă, respinse cu 180 de voturi „pentru”, 254 „împotrivă” şi 7 abţineri.

Drept urmare, Legislativul a introdus patru articole care prevăd obligaţii pentru Guvernul Orban.

Una dintre ele este că, pe perioada stării de urgenţă, periodic, la fiecare șapte zile sau ori de câte ori este necesar, Guvernul va fi obligat să prezinte Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat.

Pe de altă parte, după încetarea stării de urgență, Curtea de Conturi va verifica achizițiile aprobate de Guvern pe timpul stării de urgență.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă