16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăPoliticăNoi promisiuni de un trai decent. Prețuri plafonate și salarii majorate. De...

Noi promisiuni de un trai decent. Prețuri plafonate și salarii majorate. De când?

De când cu scumpirile la energie și alimente, tot mai mulți români sunt la limita supraviețuirii. În privat, salariul minim de 1.386 de lei este încasat de 1,3 milioane de români, adică un sfert dintre angajați, deși Guvernul nu face mai nimic pentru mediul privat. Măsurile sociale sunt ca o masă copioasă din când în cand, dar datoriile cresc încontinuu. Sunt promisiuni de creștere a salariului minim, dar nu știm când.

Salariul minim pe economie ar urma să fie majorat, după negocieri cu sindicatele și patronatele, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu. Secretarul de stat a reacționat în urma protestului organizat de un ONG în fața Ministerului Muncii, tocmai pentru a solicita introducerea salariului minim la nivel european.

“I-a apucat pe usr-iști și falangele lor ong-iste grija de… salariul minim. Cât au fost la guvernare l-au mărit puțin spre deloc! Ba chiar au transmis instituțiilor europene că se opun introducerii salariului minim la nivel european!”, a declarat Cristian Vasilcoiu, sugerând că în spatele protestelor de marți s-ar afla USR. În fața sediului Ministerului Muncii a avut loc un protest organizat de un ONG, prin care se cere adoptarea salariului minim european, ca singura soluție pentru a le asigura românilor un trai decent. Salariul minim brut în țara noastră este 2.550 de lei, iar cele mai recente date arată că o singură persoană are nevoie lunar de 2.700 de lei pentru coșul minim de consum.

Anterior, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că salariul minim ar urma să crească din prima lună a anului viitor. „Trebuie să găsim o soluție de majorare a salariului pentru că situația este extrem de complicată. Până la sfârșitul anului mi-am propus să am această discuție cu partenerii sociali astfel încât de la 1 ianuarie să intre în vigoare, dacă găsim o soluție să fie o majorare a salariului minim”, a declarat Budăi.

România ar trebui să se alinieze măsurilor Uniunii Europene. Ca urmare a propunerii de îmbunătățire a salariilor minime, negociatorii Parlamentului și cei ai Consiliului au ajuns la un acord în iunie. Europarlamentarii vor vota noile reguli în septembrie în timpul sesiunii plenare care va avea loc la Strasbourg. Țările UE pot folosi un coș național de bunuri și servicii la prețuri reale ca instrument de stabilirea a salariului minim. Astfel că statele pot compara salariul minim cu volume de referință care sunt deseori folosite la nivel internațional, precum 60% din media salariului brut sau 50% din salariul mediu brut.

Odată ce țările UE aprobă noile reguli, Parlamentul notează că vor trebui să-și actualizeze salariile minime statutare cel puțin o dată la doi ani, să promoveze negocierea colectivă asupra stabilirea salariului și să se asigure că lucrătorii au acces la contestarea rezoluției și dreptul de a redresa, printre altele. Mai mult, Parlamentul a subliniat că fiecare stat UE va stabili nivelul salariului minim bazându-se pe condiții socio-economice, niveluri ale productivității, puterea de cumpărare și nivelurile naționale. Asta înseamnă că fiecare țara va avea un salariu minim diferit.

Momentan, salariile minime din UE variază mult, de la 332 de euro în Bulgaria la 2.256 de euro în Luxemburg. Printre principalii factori pentru discrepanțele dintre state este diferența costului de trai.

Guvernul ia în calcul noi măsuri de plafonare a prețurilor

Premierul Nicolae Ciucă, șeful PNL, și Marcel Ciolacu, șeful PSD, au avut deja o rundă de negocieri în privința unor noi măsuri de plafonare a prețurilor, în special la energie. Într-un comunicat de presă, PSD menționează că reglementarea pieței energiei este soluția realistă care poate opri spirala scumpirilor. ,,Piața este profund distorsionată și nu oferă variante financiar-suportabile pentru economie, ceea ce înseamnă costuri suplimentare transferate în prețurile produselor pentru populație. De aceea, credem că este momentul ca partenerii de coaliție să constate că liberalizarea pieței energetice, operațiune derulată în timpul guvernării de dreapta 2020-2021, a fost un eșec de proporții care le-a adus românilor doar scumpiri în serie.”, spun social-democrații.

​Odată ce va fi rezolvată, situația energiei, PSD consideră că va fi stopată avalanșa scumpirilor. Și lunile trecute au fost luate o serie de măsuri pentru a contracara inflația uriașă care a trecut de 15% în luna iunie, însă nu toate categoriile au fost incluse, iar voucherele oferite de 250 de lei la două luni sunt bune, dar nu îndeajuns încât oamenii să se descurce. INS a prezentat date oficiale, iar scumpirea gazelor a fost de 90% față de vara anului trecut, iar majoritatea prețurilor s-au dublat. Probleme sunt de altfel la nivelul întregii Uniuni Europene, însă România orice am spune este codașă la salariul plătit cetățenilor. Nu mai putem vorbim de un venit brut de 2.550 de lei pe lună în condițiile în care prețurile sunt chiar mai mari ca în alte state europene cu salarii duble față de noi. Și Ungaria care a oferit măsuri de ajutorare a populației a anunțat că va renunța la ele din 1 august, ceea ce înseamnă că cetățenii vor fi nevoiți să suporte prețul întreg de la energie și gaze. În momentul de față, noi avem o plafonare și compensare la utilități, doar că pe factură nu se simte, deoarece scumpirile sunt prea mari, iar reducerea totală de 10 lei pe o factură și de 3 ori mai scumpă este nesemnificativă.

Chiar dacă Guvernul va fi mână largă acum, măsurile luate trebuie să fie calculate foarte bine căci am putea ajunge din nou la tăieri salariale, iar măsurile drastice le vor simți și cei care nu au beneficiat de majorări sau decontări.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Taiwan, lovit de un cutremur

Taiwan a fost lovit de un cutremur cu magnitudine de 5.4, potrivit Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 25 kilometri. Conform Centrului chinez...

Lando Norris a spart gheața în Marele Circ! Britanicul, campion în cursa de la Miami

Britanicul Lando Norris (McLaren-Mercedes) s-a impus în Marele Premiu de Formula 1 găzduit duminică de Miami, în a şasea etapă a Campionatului mondial. Plecat din...

Emmanuel Macron şi Xi Jinping militează pentru un arministițiu în toate conflictele pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris

Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat luni pentru un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării...
Ultima oră
Pe aceeași temă