9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăMinistrul Finanțelor explică cum funcționează amânarea ratelor. Nu e pentru toată lumea

Ministrul Finanțelor explică cum funcționează amânarea ratelor. Nu e pentru toată lumea

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu explică faptul că amânarea ratelor vine în sprijinul celor cărora le-au crescut cheltuielile cu 25% din cauza crizei energetice. Măsura nu este însă pentru toată lumea a ținut să puncteze oficialul Guvernului.

,,În ultima ședință de Coaliție s-a luat această decizie să intrăm cu o Ordonanță de Urgență pentru amânarea ratelor la bănci pentru persoanele fizice și juridice. Nu este o măsură pentru toată lumea, este o măsură pentru cei cu dificultăți în plata ratelor. O măsură care implică o analiză pe care fiecare dintre companii și-o va face, fiecare cețățean și-o va face, pentru că așa cum a fost și măsura din pandemie, pentru că la finalul amânării se va prelungi scandența, dar nu este o scutire de plată, este o amânare de plată. Schimbarea de paradigmă față de 2020 este creșterea cheltuielilor sau costul, în pandemie a fost scăderea veniturilor. Acum vom avea crețterea cheltuielilor per familie sau creșterea costurilor per companie cu 25% față de perioada anului trecut. La companii, va fi raportat la creșterea la utilități, pentru că ne încadrăm în creșterea prețurilor de la energie, la combustibili și alte materii prime.”, a spus Câciu.

Câciu a explicat că noua Ordonanță va fi avizată și de Banca Națională care va emite și o metodologie, dar că este vorba de responsabilitate și de solidaritate.

,,Este un instrument, nu o obligație în favoarea celor care au credite. Băncile vor sta la dispoziție și cu alte instrumente în ceea ce privește creditul respectiv: există sisteme de refinanțare, de trecere de la dobândă variabilă la dobândă fixă, de trecere de la ROBOR la IRCC.”, a mai spus Câciu.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...
Ultima oră
Pe aceeași temă