21.5 C
București
joi, 30 iunie 2022
AcasăȘtirile zileiPoliticăMinistrul Finanțelor explică cum funcționează amânarea ratelor. Nu e pentru toată lumea

Ministrul Finanțelor explică cum funcționează amânarea ratelor. Nu e pentru toată lumea

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu explică faptul că amânarea ratelor vine în sprijinul celor cărora le-au crescut cheltuielile cu 25% din cauza crizei energetice. Măsura nu este însă pentru toată lumea a ținut să puncteze oficialul Guvernului.

,,În ultima ședință de Coaliție s-a luat această decizie să intrăm cu o Ordonanță de Urgență pentru amânarea ratelor la bănci pentru persoanele fizice și juridice. Nu este o măsură pentru toată lumea, este o măsură pentru cei cu dificultăți în plata ratelor. O măsură care implică o analiză pe care fiecare dintre companii și-o va face, fiecare cețățean și-o va face, pentru că așa cum a fost și măsura din pandemie, pentru că la finalul amânării se va prelungi scandența, dar nu este o scutire de plată, este o amânare de plată. Schimbarea de paradigmă față de 2020 este creșterea cheltuielilor sau costul, în pandemie a fost scăderea veniturilor. Acum vom avea crețterea cheltuielilor per familie sau creșterea costurilor per companie cu 25% față de perioada anului trecut. La companii, va fi raportat la creșterea la utilități, pentru că ne încadrăm în creșterea prețurilor de la energie, la combustibili și alte materii prime.”, a spus Câciu.

Câciu a explicat că noua Ordonanță va fi avizată și de Banca Națională care va emite și o metodologie, dar că este vorba de responsabilitate și de solidaritate.

,,Este un instrument, nu o obligație în favoarea celor care au credite. Băncile vor sta la dispoziție și cu alte instrumente în ceea ce privește creditul respectiv: există sisteme de refinanțare, de trecere de la dobândă variabilă la dobândă fixă, de trecere de la ROBOR la IRCC.”, a mai spus Câciu.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la presa online: Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Aleph TV, B1 TV și din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Să-l cinstim pe Don Virgil!

Don Virgil e astăzi minunea prăvălită din cerul tranziției dintre capitalismul sterp și abisul lumii fără povara proprietăților. Ca un zmeu s-a bătut în jurul...

Să-l cinstim pe Don Virgil!

Don Virgil e astăzi minunea prăvălită din cerul tranziției dintre capitalismul sterp și abisul lumii fără povara proprietăților. Ca un zmeu s-a bătut în jurul...
Ultima oră
Pe aceeași temă