11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăPoliticăLa un pas de divorțul anului! PNL și PSD ajung tot mai...

La un pas de divorțul anului! PNL și PSD ajung tot mai greu la un consens

Câte compromisuri să mai facă această Coaliției formată din partide cu doctrine diferite? Chiar dacă au arătat că pot face echipă, PNL și PSD au ajuns la un nivel de blocaj în care și-au dat seama că nu mai vor același lucru și încep să se acuze reciproc, tot mai des.

Modificarea codului fiscal a fost de la început mărul discordiei, apoi partidele de la Guvernare și-au dat mâna pe pachetul social cu voucherele pentru familiile nevoiașe, dar și elevi, plus alte ajustări de venituri pe ici pe colo. Apoi a venit legea offshore, care nu ne ajută momentan. Acum, în criza carburanților PSD și PNL se acuză reciproc în public, semn că sunt undeva la fundul sacului și nu mai au de unde să scoată bani. Cum își imagina șeful PSD, Marcel Ciolacu, că această ieftinire trebuie să vină de la ministerul condus de liberalul Virgil Popescu, când aici vorbim despre finanțe? La nicio zi, a venit purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, să anunțe că social-democratul Adrian Câciu de la finanțe trebuie să vină cu soluții.

PSD spune că Ministerul Finanţelor a pus la dispoziţia Ministerului Energiei toate datele necesare pentru o reglementare justă în acest domeniu, iar experţii PSD sunt pregătiţi să vină în sprijinul Ministerul Energiei pentru elaborarea actului normativ.

„Precizăm totodată că, aşa cum a subliniat chiar purtătorul de cuvânt al PNL, intervenţia Guvernului în acest domeniu nu trebuie să se facă prin instrumente fiscale întrucât acestea sunt dificil de implementat şi nu garantează reducerea preţurilor la consumatorul final. De altfel, se poate observa că soluţiile fiscale implementate în alte state europene, cum ar fi reducerea accizelor şi a TVA în Germania, nu i-au determinat pe operatorii economici să scadă preţurile la pompă. Ar fi deci o greşeală fundamentală ca Guvernul României să opteze pentru soluţii care au eşuat deja în altă parte”, a declarat Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului.

Deputatul liberal, Cristian Băcanu, sublinează necesitatea unui training de comunicare pentru miniștrii din PSD. Parlamentarul consideră că actuala criză economică presupune măsuri urgente și ferme.

,,De exemplu, domnul Câciu ar fi trebui să ştie, până acum, că măsurile privind fiscalitatea îi aparţin: el trebuie să ne spună dacă putem plafona preţul la carburanţi sau nu şi dacă o astfel de acţiune ajută într-o piaţă liberă şi globală, dacă putem reduce acciza sau TVA-ul”, spune deputatul PNL.

Când cele două partide de la Guvernare se dispută, pierd românii care sunt obligați să trăiască cu salarii calculate de Eurostat ca fiind aproape cele mai mici din Uniunea Europeană, dar printre prețurile sunt cele mai mari din comunitatea europeană.

În cazul în care Codul Fiscal este aranjat până la 1 iulie așa cum au promis social-democrații, românii vor fi buni de plată. Impozitele pentru locuinţe ar putea creşte şi cu 80% în oraşele mari deoarece vor fi calculate în funcţie de valoarea imobilului din grila notarială din respectivul an.

Oricum divorțul dintre cele două partide este inevitabil în toamna acestui an. Peste o săptămână, parlamentarii intră într-o bine-meritată vacanță de două luni, însă noul sezon rece trebuie să aducă noi măsuri de ajutorarea populației. În mod normal, la anul în luna mai, PSD, probabil în persoana lui Marcel Ciolacu ar trebui să preia șefia Guvernului, conform înțelegerilor din Coaliție, dar cu siguranță, planurile nu vor mai ajunge până acolo pentru că PSD și PNL văd viitorul diferit.

Ce se va alege totuși de PNRR și de cele 29,2 miliarde stăm și ne întrebăm, căci sunt jaloane de îndeplinit și contracte de dus la bun sfârșit. Despre recalcularea pensiilor, majorarea veniturilor, plafonarea prețurilor la alimentele de bază, cu siguranță că până la toamnă nu se va mai discuta și realiza nimic.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă