8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăIohannis a discutat tema energiei cu președintele Consiliului European

Iohannis a discutat tema energiei cu președintele Consiliului European

Iohannis a discutat tema energiei cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Discuția s-a purtat într-o videoconferință la care au participat președintele României, premierii din cele trei țări baltice și președintele Consiliului European.

“Președintele României, Klaus Iohannis, a participat luni, 13 decembrie 2021, la o întâlnire în format videoconferință cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu Prim-miniștrii Sloveniei, Janez Janša, Estoniei, Kaja Kallas, și Letoniei, Krišjānis Kariņš, în pregătirea Summitului Parteneriatului Estic din 15 decembrie 2021 și a reuniunii Consiliului European din 16 decembrie 2021”, anunță un comunicat de presă transmis de Președinția României.

Iohannis a discutat tema energiei înainte de Summitul Parteneriatului Estic

În ceea ce privește creșterea semnificativă a prețurilor la energie din ultima perioadă, președintele Iohannis “a subliniat necesitatea ca acest subiect să rămână prioritar pe agenda instituțiilor europene”. Șeful statului român “s-a pronunțat pentru o analiză atentă a funcționării pieței interne de energie”. Astfel s-ar putea evita “distorsionări” ale pieței energiei.

Președintele României a reamintit “necesitatea găsirii de soluții pentru protejarea consumatorilor vulnerabili și a evidențiat importanța corelării acestei discuții cu obiectivele Uniunii în materie de schimbări climatice”.

România contează în următoarea perioadă pe energia nucleară și pe gazele din Marea Neagră. “Președintele României a reiterat susținerea țării noastre pentru energia nucleară și gazul natural, ca opțiuni pentru o tranziție energetică accesibilă, inclusiv în contextul pregătirii unor noi propuneri legislative ale Comisiei Europene”, precizează comunicatul de presă.

Pentru energia nucleară, în România urmează a fi instalate reactoare nucleare mici, produse în SUA. Pentru poziționarea reactoarelor se caută, în acest moment, locațiile optime pe teritoriul României. Niciuna dintre aceste poziții nu va fi la Cernavodă.

Pentru gaze, România contează pe rezervele din platoul Mării Negre. România estimează că ar putea deveni chiar exportator de energie.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

SAMEDAY ar putea prelua compania de curierat rapid Sprinter din Ungaria

SAMEDAY, cunoscută pentru inovația sa în domeniul livrărilor și introducerea livrărilor easybox în România, anunță planurile de preluare a companiei de curierat rapid Sprinter...

Ludovic Orban atacă dur rocada candidaţilor PSD şi PNL: se schimbă precum șosetele

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat, luni seară, la Ploieşti, referindu-se la rocada candidaţilor PSD şi PNL, că aceştia se schimbă precum...

Iohannis, mesaj transmis cu prilejul Sărbătorii de Pesah

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 22 aprilie 2024, un mesaj cu ocazia Sărbătorii de Pesah. "Cu prilejul sărbătorii de Pesah, adresez urări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă