9.8 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021

Gorghiu: Este total fals că preşedintele Iohannis nu are altă variantă decât să o revoce pe şefa DNA

„Vreau să infirm o teză care circulă cu viteza luminii de două zile, şi anume că preşedintele nu are altă variantă decât să o revoce pe şefa DNA, ceea ce este totalmente fals. Evident că preşedintele are, conform Constituţiei şi jurisprudenţei Curţii, acest atribut de a o revoca sau nu. Este o decizie chiar din 2005 a Curţii Constituţionale care spune că acest atribut al preşedintelui nu are cum să fie golit de conţinut. Este un mare balon de săpun acesta că preşedintele, vezi Doamne, ar fi obligat, constrâns de lege să o revoce”, a spus Gorghiu la Parlament.

Senatorul liberal se îndoieşte că CSM va aviza favorabil propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi din funcţie.

„Mă îndoiesc că va fi un aviz favorabil. Adică aş putea chiar să am o opinie fermă că acest aviz va fi unul nefavorabil, chiar dacă este unul consultativ sunt absolut convinsă că toţi se vor linişti după acest aviz”, a arătat Alina Gorghiu.

Ea a subliniat că este important ca factorii constituţionali să-şi spună cuvântul în acest caz.

„Nu văd cu ce ar fi de folos o moţiune simplă acum împotriva unui ministru care deja şi-a articulat punctul de vedere în public şi a spus că opţiunea sa este demararea procedurii de revocare. Evident că asta nu înseamnă că nu trebuie sancţionat public şi politic, dar cred că în acest moment cel mai important este să aşteptăm avizul CSM prin secţia de procurori şi ulterior să vedem punctul de vedere al preşedintelui”, a mai spus senatorul PNL.

Gorghiu a apreciat că raportul ministrului Justiţiei privind revocarea procurorului şef al DNA este „insuficient articulat”.

„Concluzia mea este că domnul Toader face un joc politic care s-ar putea să-l coste mandatul, cariera, care este una impresionantă şi m-aş fi bucurat să nu ajungă în situaţia aceasta”, a conchis senatorul PNL.

Secţia pentru procurori a CSM a anunţat că urmează să ia marţi, la ora 14,00, în discuţie solicitarea ministrului Justiţiei privind revocarea din funcţie a şefei DNA.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie a procurorului şef al DNA, Secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ, iar decizia o ia şeful statului.

Ultima oră
Pe aceeași temă