22.6 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Din opoziție, PSD cere din nou măriri de pensii și alocații

Social-democrații pregătesc un tăvălug de amendamente la proiectul de buget de stat, majoritatea revendicărilor lor fiind, ca în mod obișnuit, revendicări populiste de ordinul creșterilor de salarii, pensii și alocații.

Primul amendament depus se referă la creșterea alocațiilor pentru copiii de la 2 ani până la majorat – de la 214 lei la 300 de lei, iar pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 2 ani, inclusiv pentru copiii cu dizabilităţi, de la 427 de lei la 600 de lei, potrivit senatorului PSD Gabriela Firea.

„Acest amendament este foarte important, se referă la toţi copiii României. (…) Noi insistăm de ani de zile ca drepturile copiilor să fie respectate, nu doar prin declaraţii publice, ci şi prin fapte concrete. Am depus în Parlament şi am şi votat un proiect de lege care prevede dublarea alocaţiilor. Din păcate, această lege nu este respectată, iar cumulul de factori a pornit chiar de la cel mai înalt nivel”, a declarat Gabriela Firea.

Întrebată de unde vor fi luaţi banii pentru majorarea alocaţiilor, Gabriela Firea a spus: „Dacă Guvernul Cîţu nu este capabil să aducă venituri la bugetul statului, cred că trebuie să facă nu doar un pas lateral, ci un pas în spate. (…) Nu este un efort bugetar atât de mare”, a mai spus Firea.

Pe de altă parte, prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat că partidul pregătește mii de amendamente, vizând inclusiv creșterea pensiilor și a salariilor bugetarilor. Astfel, social-democrații vor creșterea pensiei minime de la 800 de lei la 984 de lei pentru cei care au sub 10 ani de vechime și de la 800 la 1.107 lei pentru vechime mai mare de 10 ani. De asemenea, vizează creșterea punctului de pensie de la 1.442 de lei acum la 1.775 lei la 1 martie 2021 și 1.875 lei la 1 septembrie 2021.

La rândul său, președintele AUR, George Simion, a declarat pentru România liberă că parlamentarii formațiunii pregătesc în jur de 150 de amendamente, vizând educația și sănătatea. Simion a mai spus că aleșii AUR ar putea vota anumite amendamente depuse de PSD, însă acestea nu vor fi susținute în integralitate.   

Fără amendamente în coaliție

Pe de altă parte, liderii coaliției de guvernare s-au înțeles să nu depună amendamente și să susțină bugetul în forma adoptată de Guvern. Anumite voci din interiorul coaliției susțin însă că, dacă liberalii vor decide să „spargă gheața”, cel mai probabil și parlamentarii USR PLUS vor face același lucru.

Totuși, aleșii mai au timp doar până astăzi la ora 10.00 să depună amendamente scrise și motivate, conform calendarului decis de Parlament.

În cursul zilei de astăzi, comisiile de specialitate vor aviza proiectele de buget, iar comisiile de buget, sesizate în fond, au termen până sâmbătă să dezbată şi să întocmească rapoartele, care vor fi depuse la Birourile permanente până luni, la ora 10.00. Cele două Camere ale Parlamentului se vor reuni în şedinţă comună lunea viitoare, de la ora 16.00, pentru dezbaterea bugetului, votul final fiind programat marţi. 

„Ca să poată fi susţinute anumite amendamente, e nevoie de susţinerea din partea tuturor formaţiunilor politice care formează coaliţia de guvernare. Decizia este de a susţine legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat în forma în care a fost adoptată de Guvern”. LUDOVIC ORBAN, PREȘEDINTELE PNL

TEHNIC VORBIND

Alocații

PSD vrea creșterea alocațiilor pentru copiii de la 2 ani până la majorat – de la 214 lei la 300 de lei, iar pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 2 ani, inclusiv pentru copiii cu dizabilităţi, de la 427 de lei la 600 de lei.

Creștere

Alocațiile au crescut în februarie acest an de la 185 lei la 214 lei, o altă majorare nemaifiind prevăzută în buget pentru acest an.

Pensii

PSD vrea creșterea pensiei minime de la 800 de lei la 984 de lei pentru cei care au sub 10 ani de vechime și de la 800 la 1.107 lei pentru vechime mai mare de 10 ani

 

Ultima oră
Pe aceeași temă