5.5 C
București
luni, 17 ianuarie 2022
AcasăPoliticăCriza politicăNegocieri pe Justiție PNL - PSD

Negocieri pe Justiție PNL – PSD

PNL și PSD au negocieri pe Justiție, în vederea finalizării programului de guvernare comun.

Duminică, 14 noiembrie 2021, se discută domeniile Justiție, Finanţe şi Muncă. Una dintre temele cele mai complicate este desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Desființarea SIIJ, cunoscută și sub numele de Secția Specială, a fost dorită și în timpul guvernului Cîțu, din care au făcut parte PNL, USR și UDMR.

Cel puțin la nivelul declarațiilor, atât PNL cât și USR doreau desființarea Secției Speciale. Tergiversarea desființării SIIJ a fost pusă de premierul Cîțu pe seama fostului ministru al Justiției, Stelian Ion (USR). Premierul Cîțu l-a demis din guvern pe Stelian Ion iar în acel moment a izbucnit criza politică.

Negocieri pe Justiție PNL – PSD

Acesta este contextul în care PNL, PSD și UDMR, care se pregătesc să guverneze împreună, trebuie să discute și chestiunea Secției Speciale. Acest subiect fusese discutat și sâmbătă, 13 noiembrie. Desființarea SIIJ este o condiție pusă de UE pentru încetarea monitorizării MCV asupra României. PSD se opune însă deființării Secției Speciale.
„Cred că am fost foarte clar. În acea zonă trebuie intervenit şi văzut ce trebuie făcut astfel încât să închidem MCV, dar nu prin desfiinţarea SIIJ”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

PNL are o poziție oarecum diferită, sugerând că desființarea SIIJ este o cerință din MCV. „Trebuie să respectăm MCV pentru a intra în Schengen”, a declarat, duminică, președintele PNL, premierul interimar Florin Cîțu.

În acest moment, SIIJ funcționează în cadrul Ministerului Justiției.

Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia contrazice SUA că ar provoca un incident pentru invazia Ucrainei

Rusia, prin administraţia lui Vladimir Putin, a respins, luni, acuzaţiile SUA privind un posibil plan de a crea un incident militar pentru a fi...

Ciolacu insistă pentru scăderea TVA de la 1 februarie

Ciolacu insistă pentru scăderea TVA de la 1 februarie 2022, în loc de 1 aprilie, cum anunța premierul Ciucă. Este vorba de reducerea TVA...

Accident cu un microbuz la Vaslui. Salvatorii au intervenit de urgență – VIDEO

Un microbuz de transport persoane în care se aflau 11 pasageri şi un autoturism s-au ciocnit chiar în apropiere de Primăria Muntenii de Sus din...
Ultima oră
Pe aceeași temă