24.6 C
București
marți, 28 iunie 2022
AcasăPoliticăCriza politicăNegocieri pe Justiție PNL - PSD

Negocieri pe Justiție PNL – PSD

PNL și PSD au negocieri pe Justiție, în vederea finalizării programului de guvernare comun.

Duminică, 14 noiembrie 2021, se discută domeniile Justiție, Finanţe şi Muncă. Una dintre temele cele mai complicate este desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Desființarea SIIJ, cunoscută și sub numele de Secția Specială, a fost dorită și în timpul guvernului Cîțu, din care au făcut parte PNL, USR și UDMR.

Cel puțin la nivelul declarațiilor, atât PNL cât și USR doreau desființarea Secției Speciale. Tergiversarea desființării SIIJ a fost pusă de premierul Cîțu pe seama fostului ministru al Justiției, Stelian Ion (USR). Premierul Cîțu l-a demis din guvern pe Stelian Ion iar în acel moment a izbucnit criza politică.

Negocieri pe Justiție PNL – PSD

Acesta este contextul în care PNL, PSD și UDMR, care se pregătesc să guverneze împreună, trebuie să discute și chestiunea Secției Speciale. Acest subiect fusese discutat și sâmbătă, 13 noiembrie. Desființarea SIIJ este o condiție pusă de UE pentru încetarea monitorizării MCV asupra României. PSD se opune însă deființării Secției Speciale.
„Cred că am fost foarte clar. În acea zonă trebuie intervenit şi văzut ce trebuie făcut astfel încât să închidem MCV, dar nu prin desfiinţarea SIIJ”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

PNL are o poziție oarecum diferită, sugerând că desființarea SIIJ este o cerință din MCV. „Trebuie să respectăm MCV pentru a intra în Schengen”, a declarat, duminică, președintele PNL, premierul interimar Florin Cîțu.

În acest moment, SIIJ funcționează în cadrul Ministerului Justiției.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Parlamentul celebrează 25 de ani de Parteneriat strategic între România și SUA

Plenul Parlamentului se reuneşte astăzi de la ora 11:00, într-o şedinţă comună pentru aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre...

Parchetul European investighează în România o fraudă de 5 milioane de euro

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, investighează în România o fraudă de peste 5 milioane de euro. În această anchetă, Parchetul European (EPPO)...

Parlamentul votează ridicarea imunității lui Adrian Chesnoiu la cererea DNA

Camera Deputaţilor dezbate şi votează, astăzi, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de ridicare a imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii. Ieri, Comisia juridică a...
Ultima oră
Pe aceeași temă