13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăPoliticăComentariu în presa străină: Iohannis își dezamăgește votanții

Comentariu în presa străină: Iohannis își dezamăgește votanții

Iohannis își dezamăgește votanții care l-au adus în funcția de șef de stat, este ideea unui comentariu din presa internațională.

Comentariul a fost publicat pe site-ul Politico în dimineața zilei de 15 decembrie. Articolul se intitulează “Klaus Iohannis: Romanian president loses luster as graft fears stalk new government”.

Potrivit acestei analize, Klaus Iohannis s-a bucurat de susținerea românilor însă începe să piardă din simpatie în contextul criticilor legate de instalarea noului guvern. Este vorba de guvernul în care, surprinzător, PNL s-a aliat cu PSD. Unele critici se referă la suspiciuni de corupție și de nepotism printre cei de la putere.

Iohannis își dezamăgește votanții dar e premiat în străinătate

Scăderea popularității interne a președintelui României intervine în ciuda faptului că el își menține o imagine bună în străinătate.

De exemplu, cu doar câteva luni în urmă, șeful statului român a fost laureat, în Germania, cu prestigiosul premiu Charlemagne. Această distincție recunoaște meritele speciale ale unor personalități în planul politicii internaționale. De exemplu, în trecut ea a mai fost primită de premierul Winston Churchill, de președintele Vaclav Havel și de Papa Ioan Paul al II-lea.

Popularitatea internă a președintelui Iohannis a căzut însă brusc după ce la București s-a format un guvern între partidul său, PNL, și principalul rival, PSD. Această alianță de guvernare, formată din partide cu orientări politice diferite, poate favoriza agravarea corupției în România, estimează analiști citați de Politico.

Neîncrederea românilor în Guvern duce și la o neîncredere în președintele Iohannis. Această neîncredere în politicienii de la putere duce la creșterea simpatiei față de partidul AUR (partid pe care articolul din Politico îl consideră o problemă).

Neîncrederea în guvernanți subminează și campania de vaccinare din România. Doar 40 la sută dintre cetățenii români s-au vaccinat cu cel puțin două doze de vaccin. Aceasta reprezintă una dintre cele mai scăzute rate de imunizare anti – Covid din UE.

Citiți România Liberă și pe Google News

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă