12.6 C
București
sâmbătă, 25 septembrie 2021

Coincidență: Bulgaria va organiza alegeri anticipate la aceeași dată ca în Republica Moldova

Decizia a fost luată în contextul în care scrutinul parlamentar din aprilie a avut drept rezultat un parlament fragmentat, care nu a putut ajunge la un acord pentru susţinerea unui guvern.

Stefan Ianev, în vârstă de 61 de ani, care a fost vicepremier şi ministru al Apărării în 2017, va avea sarcinile de a gestiona criza pandemiei şi de a organiza un scrutin parlamentar corect.

Guvernul de tranziţie de la Sofia va trebui să decidă dacă va transmite sau nu la Bruxelles planul de utilizare a celor şase miliarde de euro primite de Bulgaria prin Fondul de relansare al Uniunii Europene.

Preşedintele Rumen Radev este unul dintre criticii fostului premier Boiko Borisov. Partidul condus de Boiko Borisov, Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB, centru-dreapta), s-a clasat pe primul loc în scrutinul din aprilie, dar nu a reuşit să formeze majoritatea parlamentară necesară pentru susţinerea viitorului guvern.

În data de 11 iulie 2021 vor fi organizate și în Republica Moldova alegeri parlamentare anticipate ca urmare a dizolvării legislativului de la Chișinău de către președintele Maia Sandu în data de 28 aprilie 2021.

Ultima oră
Pe aceeași temă